Englanders färgstarka medelhavskök

Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renoveringshistoria!


När vi skulle renovera köket i vårt nyinköpta femtiotalskök fick vi massor att fundera över. Vi är nästan lite italienska i vårt förhållande till maten. En gasspis ville jag ha. Kakel på väggen, ända upp till taket ville hustrun. Schackmönstrat golv enades vi raskt om, allra helst trettio-trettioplattor i kaffesvart och gräddvitt. Men förutom det? Allra först satte vi oss ner och frågade oss själva hur vårt drömkök skulle se ut. Inte som alla andra, sa vi i munnen på varandra. Och mycket färger. För att kunna explodera i färg måste man stå på en lugn grund, resonerade vi. Vår kärlek till det italienska lantköket kanske skulle kunna gå att förena med svenskt femtiotal? Vita rektangulära kakelplattor i murstensförband ända upp till taket och den svartvita golvmosaiken flirtade onekligen med både solsödern och femtiotalet. Ett knubbigt och knallorange kylskåp från Smeg, ett mosaikbord i ultramarin från Marrakech och världens enklaste plaststolar i klatschigt turkos skapade en tillspetsad kontrast mot allt det vita i väggar och kakel.

Före.

Ritning.

Funktionellt och luftigt

Traditionella, kompakta skåpsluckor gör ett litet kök ännu mindre. Vi monterade istället enkla konsolhyllor i rostfritt från IKEA. Nästa fråga var: kunde vi utesluta underskåpen också? I en hörna i trädgården låg en trave överblivet svartbrunt marktegel från Danmark. Visst gick det att mura upp sektioner som bänkskivorna kunde vila på! Mellan tegelformationerna tog vi rostfria vagnar från IKEA. Avloppet under vasken kamouflerades av en Vipptunna med design från 1939. En svart kalkstensskiva från trädgården och en ekskiva från IKEA blev bänkskivor.

Värmande trä i form av en ekskiva mildrar det kalla i stenen och stålet. Fläkt och spis från Smeg.

Lyxiga kylen är en färgklick. Mosaikbordet och plaststolarna förstärker medelhavskänslan.

Mixa dyrt och billigt

Eftersom jag verkligen gillar att laga mat tyckte hustrun att jag gott kunde få en gasspis. I alla fall om jag först rev ut det gamla köket och körde det till tippen innan byggarna kom. Vad min kloka hustru menade var att jag faktiskt kunde finansiera min egen leksak med hårt arbete. Eftersom jag också målade tak och väggar själv hade jag råd med både en gasspis och en ursnygg, kraftfull fläkt från Smeg.

För att förstärka den sydländska känslan valde vi en vask i porslin. Den var så italienskt porträttlik att jag nästan fick tårar i ögat. Billig var den också. Under tvåtusen på det stora möbelvaruhuset.

Smart lösning med rostfria vagnar istället för underskåp – här kan man städa ända in i hörnen!

Redskap lättillgängligt på väggen skapar hemtrevnad.

Att utesluta överskåp skapade rymd. Konsollhyllorna från Ikea sväljer mycket porslin.

Peter Englander

Ålder: 53 år.
Yrke: Driver Apotekarns Trädgård i Simrishamn, designar trädgårdar och skriver böcker och artiklar.
Familj: Birgitta och barnen Emma, Johanna, Linnea, Olle och Moa (24, 21, 20, 16, 12 år).
Bor: I 120 kvm stort hus i Simrishamn.

Satsa på rekvisita!

Fem tips

  • Gör en budget och håll dig till den. Ta in priser från flera byggare. Välj en etablerad byggare med gott anseende som i sin tur kan anlita rörläggare och elektriker. Be om ett ungefärligt pris och kör löpande. Fråga vad du själv kan göra för att spara pengar.
  • Blanda dyrt och billigt. Lägg pengar på några få saker som verkligen gör dig glad. Gör en tur till Ikea och fynda design till bra priser.
  • Fundera över om du verkligen måste ha all förvaring i köket. Vi valde att gömma undan finporslinet och bara utrusta köket med vardagsprylar. Skafferiets torrvaror förpassades till den svala matkällaren.
  • Överraska dig själv och omgivningen. Låna saker från trädgården. Vi kånkade in trädgårdsbordet i mosaik, marktegel och gammal kalkstenskiva.
  • Rekvisitan är viktig, du vet alla de där sakerna som förstärker ditt tema och din personlighet. Vi hittade en liten radio i samma brandgula kulör som kylskåpet. Färglägg med apelsiner, äpplen och rödlök. En rad med kokböcker med färggranna omslag på fönsterbrädan är väl också lite kul.

Man tager vad man haver. Markteglet blev snygga sektioner som bänkskivorna vilar på. Ho från IKEA.

Fixa ett snyggt stilleben med färgglada kokböcker – läckert och personligt och färgglatt!

Så här mycket kostade renoveringen

Röjning 0 kr – Eget arbete
Arbete byggare 77 500 kr – Emilssons Bygg AB
Arbete el 5 000 kr
Arbete VVS 5 000 kr
Klinker, 30 x 30 6 000 kr – Lavagna/Opale Kakel & Tegel
Kakel 5 000 kr – Biselado Kakel & Tegel
Ho + blandare 3 000 kr – IKEA
Kylskåp 13 750 kr – Smeg
Gasspis 14 000 kr – 50% utställningsex Smeg
Fläkt 11 500 kr – Smeg
Bänkskiva ek 1 500 kr – IKEA
Rostfritt rullbord 2 500 kr – IKEA
Bänkskiva kalksten 0 kr – Gammalt trädgårdsbord
Marktegel 0 kr – Apotekarns Trädgård restparti
Målning 0 kr – Eget arbete
Summa 144 750 kronor

Köpinformation

Apotekarns Trädgård www.apotekarns.com
Ikea www.ikea.com 020-43 90 50
Smeg www.smeg.se 040-669 54 90
Kakel & Tegel www.kakel-tegel.se 040-28 68 48

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar