Låt proffsen skräddarsy ditt kök

När tankarna på att göra om köket infinner sig börjar en både rolig och jobbig period. Att få till allt på bästa sätt är en konst, men nu finns det proffshjälp att få - utan att det behöver kosta något extra!

skräddarsy kök


Ett bra kök är personligt anpassat, estetiskt och genomtänkt. Ta hjälp av proffsen när du funderar på att byta.

Ett kök är inte som förr bara ett kök. Det ska helst inte se ut som grannens, utan vara något helt eget. Trender påverkar naturligtvis valet, modern utrustning behöver mer utrymme och många vill öppna upp mot ett annat rum, för att bereda plats för samvaro och få annat än köksprylar att rymmas. Men först måste idéerna diskuteras innan de kan få form.

Samla information

För att rita ett kök måste man också veta hur man arbetar i det. Vad behöver man, vad saknas och vad bör göras bättre? Hämta inspiration och information från böcker och tidningar. Gå på mässor och köksutställningar och skaffa kataloger från kökstillverkare eller gå in på deras hemsidor på Internet.

Förbered dig ordentligt innan du bestämmer dig för att besöka någon av dem. Väl där kan du i lugn och ro bekanta dig med sortiment och priser. Sedan länge har de flesta köksfirmor och återförsäljare möjlighet att med datorns hjälp visa hur dina planer kommer att gestalta sig i färdigt skick.

Många nöjer sig med ett standardkök, men idag kan du också få lite mer speciella krav och idéer genomförda, särskilt om du tar hjälp av proffsen. Det kommer att bli spännande att se sitt drömkök tredimensionellt växa fram på dataskärmen. Men det går att pröva olika möjligheter att förändra både inredningen och planlösningen, om något trots allt inte verkar bli som man hoppades.

Köksdesigner hjälper dig från start till mål

Vi har besökt ett av de större köksföretagen, Tibrokök, som öppnat butik i Stockholm. Där finns Camilla Rosengren och hennes medarbetare, som hjälper villrådiga köksspekulanter att få sina önskekök – men inte alltid de som de tänkt sig från början. Köksdesignern tar hand om dina önskemål och vet allt om sortimentet och dess variationsmöjligheter.

– Varje kök är unikt, påpekar Camilla, och tillägger att hon ständigt uppdaterar sig genom kontakter med leverantörerna och genom besök på mässor o d, så att hon vet vad konkurrenterna kan erbjuda.

Genom att köksdesignern också har stor erfarenhet av olika kökstyper slipper du att gå i vanliga planeringsfällor, och får ett både mer praktiskt och kanske också vackrare slutresultat, än om du skulle försökt dig på att planera på egen hand.

– Man gör alltid missar i det första köket, säger Camilla.

Camilla Rosengren demonstrerar hur Ylva Münz´ ”drömkök” växer fram tredimensionellt på dataskärmen

Planera i god tid

Enligt Camilla får du får räkna med 6 – 8 veckors leveranstid för kökets luckor, stommar etc. Så om du har tänkt att ta hjälp av en köksdesigner bör du nog börja planera åtminstone tre månader innan ditt kök ska vara klart.

Hela inredningen kan ”skräddarsys” för just dina behov. På fabriken tillverkas och packas dina skåp och sänds sedan direkt till din adress.

Att riva ner det gamla köket brukar ta en dag. Det går på ca en vecka att montera ett normalkök. Sammantaget med övriga jobb kan det ta upp till två – tre veckor innan allt är klart.

Ta in offert på snickarhjälp och på bortforsling av rivningsmaterial och emballage. Har du ingen egen snickare till hjälp kan köksfirman i många fall hjälpa dig. Snickaren blir din kontaktman och samordnare.

El och VVS-jobb ska fackfolk ta hand om, men om du kan och vill kan du själv t ex riva ut det gamla köket och förbereda installationen, måla, tapetsera, lägga golv etc, så får du ner kostnaderna. Men snåla inte i onödan, om du inte vet med dig att du verkligen klarar av det du vill göra själv, tycker Camilla, som har erfarenhet av hur mycket jobb det verkligen är att montera kök.

När allt är klart brukar köksdesignern åka hem till kunden och höra efter vad denne tycker om det färdiga resultatet. Oftast är alla i familjen mer än nöjda.

– Ett kök är alltid mycket finare i verkligheten än på en ritningen, säger Camilla.

Skulle ändå något blivit fel kan man nu rätta till det, och om firman är den som felat står man för kostnaderna.

Vad kostar kalaset?

Det företag Camilla arbetar på har gjort jobb från 40 000:- till 50 000:-, där man huvudsakligen bytt ut skåpen, men man får nog räkna med ett totalpris om minst 100 000:- inklusive vitvaror om hela köket ska förnyas.

Efter två – tre möten, varav minst ett hemma hos dig, brukar det gå att komma överens om såväl utseende som pris. Camilla och hennes kolleger brukar inte ta betalt för sitt planeringsjobb.

Men vill du behålla ritningarna är det vanligt att du får betala en eller flera tusenlappar för dem, en summa som i allmänhet dras av om du bestämmer dig för att köpa ditt kök av den firma som ritat förslaget.

Fundera också på finansieringen. Prata gärna med köksfirman, som kan hjälpa dig med hela eller delar av den. Det är normalt att du får betala ca 20 % i handpenning när ni väl bestämt hur köket ska utformas. Det kanske kan finansieras med ett s k lågräntekonto, men andra typer av avbetalning kan också tänkas. Det kan ge dig möjligheten att göra köket ännu bättre.
På vitvaror och arbete brukar man ge två års garanti, på det övriga får du oftast en betydligt längre funktionsgaranti.

Goda råd innan du börjar

Camilla har många kloka råd till er som tänker bygga om köket. Här är de viktigaste punkterna:

Mät först upp köket och rita en skiss med måtten utsatta. Ta gärna några foton också, så är det lättare att bilda sig en uppfattning om det.
Skriv en önskelista! Men tänk på att det inte är så säkert att köket du sett i katalogen eller på mässan egentligen är det som passar er.
Boka en tid med en säljare på den köksfirma du väljer att anlita och åk dit med din skiss, eller ännu bättre, träffas hemma hos dig. Gör upp en tidsplan – företaget har kanske inte möjlighet att klara planeringsarbetet direkt, så räkna med några veckors marginal.

Berätta litet om dig själv och din familj och era drömmar om det nya köket. Med ledning av vad ni kommer fram till under den följande diskussionen och efter hand ritade skisser och anteckningar, kan idéerna efteråt visualiseras i köksfirmans dator.

Något köptvång finns inte, men naturligtvis kan det bli problem om dina önskemål är så speciella att man inte kan tillgodose dem. Tvinga inte fram speciallösningar om du inte är beredd att betala extra för dem, men försök ändå att få med det du verkligen vill ha.

Tänk på att säljaren har massor av information om hur olika skåp etc fungerar, och kan hjälpa dig att hitta de som kommer att passa dig bäst. Glöm inte bort att samtidigt tänka på golv, belysning, VVS, el och övrig kringutrustning! Det är en hel del saker som behöver diskuteras, så var inte rädd för att gå in på detaljer.

Ska det t ex vara klart eller blästrat glas i vitrinskåpen? Den som hjälper dig att planera måste se till att köket kommer att passa till just din familj och dess vanor, till husets stil och planlösning och till din ekonomi.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar