– Vi skulle först titta på ett hus som inte behövde renoveras och var färdigt att flytta in i, men före det åkte vi och tittade på det här huset. Det var då vi såg möjligheten att istället få rita upp och utforma det precis som vi ville ha det, säger Caroline.
Så i maj 2008 skrev de under husköpet och i september började ombyggnationen.

Nytt kök i gammalt hus
Huset, som är från 1929, hade inte renoverats på 30 år och mycket var slitet, inte minst köket. Vitvaror, tapeter och skåpluckor var gammalt och nött. Paret tog tillfället i akt att istället för att riva ut och sätta in nytt så gjorde de en helt ny ritning på huset. Det enda som sparades var husets ytterväggar och balkarna inne i huset.
– Vi tömde hela huset och gjorde om allting, säger Caroline.
Där det gamla köket låg blev det ett badrum och det nya köket tog det gamla badrummets plats samt en bit av ett sovrum.


Kök i lantlig stil
Till köket köptes allting nytt. Tapeter, möbler och vitvaror valde Fredrik och Caroline tillsammans, men fick hjälp med planeringen där de köpte köksinredningen.
– Vi valde att ha genomgående vitt i köket, dels för att få en lantlig stil men också för att vitt fungerar bra till det mesta om man skulle vilja byta ut någonting i framtiden, säger Caroline.
Bänkytor och bra förvaring
Kraven som Caroline och Fredrik hade när de gjorde sitt nya kök var att de ville ha mycket bänkyta och förvaring. Därför valde de breda och långa bänkskivor och under dem satte de stora, rymliga lådor i trä, som fungerade som förvaring istället för skafferi.


Tekniska finesser för säkerhet och energispar
Som spis valde de en induktionshäll som visserligen är lite dyrare än andra spisar men också bättre. Den drar mindre ström, kokar upp vatten på några sekunder och startar inte utan att en riktig kastrull står på spisen. Det sista är bra om man har barn i huset då de inte kan råka sätta på spisen och bränna sig. Som ugn valde de en varmluftsugn som gör att det går snabbare att laga mat och på det viset sparar de ström. Även kylen och frysen i rostfritt stål valde de med lite finesser som ismaskin och kallvatten.

Mycket gjordes själv
Att färdigställa köket var inga problem, det gick lätt och smidigt och arbetet från en tom yta till ett färdigt kök gick fort.
– I effektiv tid jobbade vi 3-4 dagar med att sätta ihop köket, säger Fredrik.
Att få hela huset klart tog ungefär ett halvår och i februari 2009 kunde de flytta in i sitt nya hus.
Caroline och Fredrik gjorde det mesta jobbet med huset själv, från ritningar och inköp av virke till målning och snickerier samt inredning av huset.
– Det kändes långt borta att huset skulle bli klart när det var så mycket att göra om. Som tur var fick vi mycket bygghjälp av våra familjer. Men det var roligt att vi hittade det här huset så vi kunde få det precis som vi ville ha det, säger Fredrik och Caroline.
Här köpte Caroline och Fredrik material och inredning till sitt kök:
Tak: Karl Hedin
Golv: Byggmax
Tapeter: Rusta
Lådor och skåp: Ikea
Kakel och bänkskivor: Bauhaus
Diskmaskin: Elgiganten
Övriga vitvaror: www.tretti.se
Några tips när man ska göra det egna köket:
- Försök få allt i vinkel, så att det är så rakt som möjligt innan skåp och vitvaror sätts på plats.
- Märk ut på gipsskivor vart elen är dragen, så att man inte skruvar eller spikar där. Fota också av så du har till ett senare tillfälle.
- Väljer man en kombinerad kyl och frys så ska man se till att ha någon mer frysförvaring.
- För att rita upp hur man vill ha sitt kök och få exakta mått, kan man använda sig av olika skissprogram som finns att köpa på internet.