Proffsens kök – Arkitektens kök

Bästa arkitektrådet vid renoveringar: Stå ut med en period av jobbiga överväganden. Låt dig inspireras av trender och köksdesigners – men våga vara personlig!

Köket känns modernt, men är ändå väl integrerat i huset från 1909 där Charlotte Ruben-Nyström bor med sin man och två söner. Att stilen i köket skulle hänga ihop med intilliggande rum och bli en del av helheten i huset var en viktig aspekt – och även självklart för en arkitekt.

– Att bygga om måste få ta tid, säger Charlotte. Vi hade funderat i många år innan vi till sist genomförde vår köksrenovering som tog fyra månader.

Nyströms kök är ett genomgångsrum mellan hall och matsal. Därför blev ”närhet” och ”yteffektivitet” ledord i planlösningen. Kylskåp, ugn/micro och spis placerades inom nära räckhåll till varandra. Diskhon placerades i en hörna så att disken kan självtorka utan att vara i vägen. Man lade även ner mycket tid på att få rätt ljussättning. Spishällen integrerades i en bänkskiva i brun laminat som skjuter ut i rummet. Denna fungerar både som arbetsbänk och som matplats för frukost eller mellis. Middagarna äts alla dagar i veckan i matsalen.


Bra fönster. Mellan den gamla jungfrukammaren, som blev arbetsrum, och köket finns ett litet fönster.


Kran. Smart lösning med mini-ho invid spisen. Istället för kakel en tunn plywoodskiva klädd i laminat som stänkskydd.


Fläktkåpa. Charlotte ritade en egen kåpa i samma material som övriga köket. Rostfritt hade blivit för dominerande.

Behöll jungfrukammare. I anslutning till köket låg en liten jungfrukammare. Den valde man att behålla, vilket får ses som ett annorlunda drag i en tid när de flesta kök tenderar att vara stora och öppna. Istället blev detta ett effektivt arbetsrum med datorhörna och mycket förvaringsskåp.
– Vi valde bort möjligheten till storkök till förmån för en ”tight” funktionsanpassad kökslösning. Det känns härligt att både kunna laga mat och ha ett öga på barnens ”surfande”.

Köket går i grått, brunt och ljusblått. Skåpluckorna i MDF är handmålade i grått, det oljade furugolvet är vitpigmenterat. Bänkskivan och väggskivan vid fönstret är ljusblå för att ”dra in himlen” och väggarna är rollade i mattvit.


Jungfrukammaren blev ett effektivt arbetsrum som lätt nås genom en skjutdörr.

Slopade överskåp. För att skapa rymd saknar köket vägghängda överskåp. Men här saknas inte förvaring. Väggen mellan kök och jungfrukammare består av en 40 centimeter djup förvaringsvägg från golv till tak – en ”adventskalender” med slutna skåp och öppna ”showcases”.
– Man kan utnyttja varenda liten vrå och krångliga förutsättningar blir utgångspunkt för fiffiga och okonventionella lösningar, menar Charlotte och slår fast: Ett kök är en långsiktig investering. Dyrt blir det hur som helst.


 

Arkitekten Charlotte Ruben-Nyström

Yrke: Arkitekt
Bor: I hus från 1909.
Familj: Man Christian, Fabian 8 år, Ludvig 6 år.
Bästa tipset: Placera köket centralt och stå ut – låt bygget ta tid!

Charlottes 5 favoriter i köket:

  • Den multifunktionella bänkskivan – arbetsbänk, matplats och miniho.
  • Vattenkranen vid spisen.
  • Ljuset.
  • Musiken – bra ljudanläggning.
  • Fönstret mellan jungfrukammare och kök.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar