Proffsens kök – Kockens kök

Hur tänker en kock när han ska inreda ett nytt kök? Jo, att många ska få plats att laga mat, att det ska vara snyggt och att köksmaskinerna ska hålla hög kvalitet.

För att vara en person som gillar långkok så gick Alex Magnussons köksrenovering i en hiskelig fart. Rena snabbmatsfarten. På tre veckor lyckades han dra igenom en fullständig renovering – inklusive rivning av det gamla köket. Man undrar hur det är möjligt?

– Jag låg på hela tiden och samordnade hantverkarna, säger Alex.

Köket blev klart precis när det skulle. Med tanke på att planerat slutdatum var den 23 december förstår man pressen att bli klar i tid.

Maskinpark. Vinkyl och kaffemaskin är måsten i kockens kök. Satsa på bra märken, råder Alex.

Två kylar. Men bara frysfack. – Vi förvarar bara is, glass och brännvin i frysen. Vi satsar på färska råvaror så långt som möjligt, säger Alex.

Bredd. Här i diskhon från Blanco Steelart på 80 cm finns gott om plats för diskning. Blandare från SMEG.

Matlagning med gästerna. Alex delar kök och liv med Anna och tillsammans har de två små döttrar.
-Vi ville absolut ha ett öppet kök. Det är här vi är mest. Vardag som fest. Med tanke på Alex yrke involveras alltid våra gäster i matlagningen, säger Anna.

Därför finns här generösa arbetsbänkar i svart matt granit med gott om plats för köksarbete: En kan stå vid den rejäla spisen, samtidigt som en annan sköljer grönsaker och en tredje hackar lök. Spisen är en induktionshäll och bredvid den finns en bred ho, 80 centimeter. Den klarar ugnsplåtarna från den 90 centimeter breda ugnen från Gaggenau. Köket är dessutom utrustat med en superfläkt från Gaggenau.
-Ska man satsa på bara en sak i ett kök så är det fläkten. Gärna en med överkapacitet, råder Alex.

Långkok. Mat ska ta tid att laga. Familjen Magnusson snittar på 45 minuter för tillagning av vardagsmiddagarna.

Lugn bas. Trägolvet i köket är lackat och väggarna är målade med trekomponentslack. Köksluckorna är vita i högblankt som gör dem lätta att hålla rena.
-Jag gillar att basen i köket är rätt neutral och klassisk – man tröttnar inte på ett vitt kök . Utsmyckning tillkommer ändå i form av gardiner och grejor man har och så förstås alla råvaror som man jobbar med. Det känns viktigt att basen är lugn, säger Anna.

Men det finns många färgklickar i detta kök. På en vägg hänger en färgsprakande tavla som ger hela köket karaktär. Den kommer från Jamaica – köpt för länge sedan av Annas farfar. De rödlackade skåpsluckorna vid matbordet bildar en läcker fondvägg och fungerar som smart förvaring av glas och porslin.

 

Kocken Alex Magnusson

Yrke: Kock – och entreprenör. Driver Aptit Stockholm
Bor: I hus från 1982
Familj: Hustrun Anna, döttrarna Maya och Kajsa 6 respektive 4år.
Bästa tipset: Lägg pengarna på bra maskiner som håller länge.

Alex 5 favoriter i köket:

  • Fläkten – se till att du har bra tryck i den, gärna överkapacitet.
  • Bred ugn, 90 cm.
  • Induktionshäll.
  • Diskho, 80 cm – perfekt att diska ugnsplåtarna i.
  • Vinkyl.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar