Därför ska du ställa äggen upp och ned!

Visste du att det är bra att förvara ägg med spetsen nedåt? Läs varför här!

Ägg i kylskåp

Att förvara ägg rätt kan faktiskt förlänga livsmedlets livslängd. Här är ett supersmart knep som gör att äggen står sig längre i kylen! 

Förvara äggen med spetsen nedåt 

Om du förvarar äggen med spetsen nedåt kan äggen hålla sig färska i minst två månader, enligt branschorganisationen Svenska ägg. 

När du förvarar äggen med den spetsiga sidan ner och den trubbiga delen upp, kommer luftblåsan att hamna överst – och därmed förhindrar den kontakt mellan äggulan och skalet. På så sätt håller äggen längre.

I vissa äggkartonger ligger redan äggen rätt (med spetsen nedåt i kartongen) men ta gärna en titt innan du ställer in den i kylskåpet. Ligger äggen med den trubbiga sidan nedåt gör du rätt i att vända dem – så förlänger du livslängden på äggen. Smart, va? 

Så vet du när äggen är dåliga 

Om du förvarar råa ägg i kylskåpet kan de hålla flera veckor efter att utgångsdatumet passerat. Men exakt hur långt efter att utgångsdatumet passerat är det okej att äta äggen? 

Jo, svaret på den frågan är riktigt enkel! Du behöver bara lukta på ägget. Doftar eller smakar äggen illa så ska du inte äta dem – och doftar äggen okej så går de bra att äta. 

Är du fortfarande osäker, kan du alltid testa det klassiska äggtestet

P.S Knäcker du äggen rätt? Det finns även ett smart knep för att slippa få äggskal i smeten när du knäcker äggen! 

Källa: Branschorganisationen svenska ägg 

Läs också: Så kokar du ägg – utan att de spricker!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar