Egg fried rice – snabblagad och billig vardagsmat!

Blev det ris över från middagen igår? Använd det till en egg fried rice – en asiatisk pyttipanna. Här får du receptet från Filip Poon.

fried rice

När man lagar fried rice tar man det man har och steker med ris från gårdagen. Har du rester av kött i kylen kan du slänga i det också, se bara till att finhacka det först. Enkelt, snabbt och himmelskt gott blir det, lovar kocken Filip Poon.

Du behöver:

(2 portioner)

15 minuter

Fried rice:

  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tumstor bit ingefära
  • 3 salladslökar
  • 3 ägg
  • 4–6 dl kallt kokt jasminris
  • ½ tsk MSG eller salt
  • salt och vitpeppar
  • rapsolja, till stekning

Söt sojasås:

  • ½ dl soja
  • ½ dl vatten
  • ½ dl strösocker

Gör så här:

1. Koka ihop alla ingredienser till sojasåsen och ställ åt sidan så länge.

2. Skala morot, lök, vitlök samt ingefära och finhacka dem. Skiva salladslöken.

3. Häll olja i en het wok- eller stekpanna och knäck i äggen. Salta och peppra och stek i cirka 2 minuter tills äggen börjar klumpa sig. Stjälp upp dem på en tallrik och ställ åt sidan så länge.

4. Häll i lite mer olja och fräs morot, lök, vitlök och ingefära i 2–3 minuter. Blanda i salladslök och ris och fräs ihop allting, tillsätt eventuellt mer olja om det behövs. Smaksätt med MSG eller salt och eventuellt mer vitpeppar. Tillsätt slutligen äggen och rör om. Servera med sojasåsen.

fried rice
Receptet är hämtat ur Filip Poons kokbok ”Asiatiska favoriter” (Bonnier fakta, 2022).
fried rice
Egg fried rice.

Läs också: Pappa Poons biff med bambuskott


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar