Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god mat – utan socker!

Hallå där, kocken Björn Frantzén. Du och din hustru Sara har skrivit boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk, berätta om den!

– Jag är kock och min fru är utbildad kock och folkhälsovetare, och vi kände att vi har något att erbjuda som inte finns på marknaden. Vi började titta på vad det finns för diabeteskokböcker, men hittade bara sådana som är skrivna av olika diabetesläkare från USA och som ser ut som gamla hemkunskapsböcker från 1972. Vi kände att det uppenbarligen finns ett hål i marknaden, men framför allt är det nödvändigt – vi vill ju hjälpa andra där ute.

Hur har din dotters diabetes påverkat er familj?

– Man måste vara ganska organiserad och planerande, man börjar äta på fasta tider och så vidare. Jag har dessutom gått ner tio kilo genom att jag har lagt om kosten.

Är det något du saknar som du åt förut?

– Nej, det tycker jag verkligen inte. Jag skulle säga att det är en vanesak.

Vad är det viktigaste att tänka på när man lagar mat till diabetiker?

– Oavsett om man har diabetes eller inte handlar det om planering. Folk kan lägga 40 minuter på kvällen åt att kolla igenom sociala medier, men de kan inte lägga fem minuter på att planera vad de ska äta i morgon. Sedan står de där 17.00 i matbutiken, ungarna är hungriga – och då tar man genvägar. Det är då det blir halvfabrikat. Lägger du några minuter på planering får du mer tid till att laga mat. Det blir godare och alla mår bättre.

 Läs mer: Här hittar du recept på vårrulle med grillad pepparlax från kokboken

Om Björn

Namn: Björn Frantzén.

Ålder: 40 år.

Familj: Hustrun Sara, döttrarna Stella och Leiah.

Bor: I Stockholm.

Gör: Är kock.

Aktuell: Med boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk som han skrivit tillsammans med hustrun Sara.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar