Grilltips från stjärnkocken Johan Jureskog

Kocken Johan Jureskog driver bland annat köttrestaurangen AG i Stockholm. Här är hans bästa tips för hur du fixar en saftig köttbit på grillen i sommar. 


Så grillar du en perfekt biff

1. Hetta upp grillen eller stekpannan på maxeffekt. Salta och peppra gärna skivorna före tillagning. Om det är entrecote så behövs inget tillsatt fett. Använd gärna talg eller matolja om det är biff.

2. Stek biten och vänd gärna flera gånger tills du uppnått rätt kärntemperatur. Låt sedan vila fem minuter.

3. Torka ur stekpannan och värm upp den eller grillen igen till max. Lägg i bitarna en gång till i stekpannan och stek eller grilla 30 sekunder på varje sida, servera genast på varm tallrik. 

Läs även: Fantastiskt recept på vegetarisk hamburgare med karamelliserad lök!

Johan Jureskogs temperaturguide

Bleu: Här kan köttet med fördel ligga framme ett par timmar på hushållspapper, salta och peppra och stek en minut på varje sida och servera direkt på varm tallrik.

Rare: Innertemperatur 35 °C

Medium rare: Innertemperatur 40 °C

Medium: Innertemperatur 45 °C

Medium well: Innertemperatur 65 °C 

Well done: Det kan det låta konstigt men stek köttet till fin färg enligt ovan och kör sedan köttet till innetemperatur 80°C i mikrovågsugn. Köttet kokas då inifrån och blir saftigare, låt vila och ge sedan köttet en ny stekyta enligt ovan.

Läs mer: 10 tips för att grilla säkert i sommar!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar