Koka egen jordgubbssylt

När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts nya bakbok. 


Jordgubbssylt genom sommarregnets fönster

Du behöver:

Till cirka 1,5 liter

1 kg färska jordgubbar

1⁄2 vaniljstång

630 g strö- eller rårörsocker

40 g färskpressad citronjuice (från ca 1 citron)

Gör så här:

1. Rensa jordgubbarna. Dela vaniljstången på längden och skrubba insidan med sockret över en kastrull så att fröna lossnar.

2. Lägg alla ingredienser i kastrullen och koka upp. Sänk värmen och sjud sylten under omrörning i 10–20 minuter, eller tills den har en bra syltliknande konsistens. Jordgubbar innehåller inte så mycket naturligt pektin så den här sylten blir aningen lösare än en sylt på till exempel hallon. Om du vill kontrollera konsistensen kan du ställa in en tallrik med en klick sylt på i kylen – kontrollera sedan konsistensen när sylten har svalnat.

3. Häll upp den varma sylten på steriliserade burkar. Förvara mörkt och svalt. Oöppnad burk håller i upp till 1 år.

 

Se även de andra recepten från My Feldts bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga:

Syrensaft

 

Vallmosnurror med vaniljfyllning

 

Här kan du läsa My Feldts tips till hemmabagaren och om hennes passion för bakning, trädgård och naturen. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar