Jordgubbssylt genom sommarregnets fönster
Du behöver:
Till cirka 1,5 liter
1 kg färska jordgubbar
1⁄2 vaniljstång
630 g strö- eller rårörsocker
40 g färskpressad citronjuice (från ca 1 citron)
Gör så här:
1. Rensa jordgubbarna. Dela vaniljstången på längden och skrubba insidan med sockret över en kastrull så att fröna lossnar.
2. Lägg alla ingredienser i kastrullen och koka upp. Sänk värmen och sjud sylten under omrörning i 10–20 minuter, eller tills den har en bra syltliknande konsistens. Jordgubbar innehåller inte så mycket naturligt pektin så den här sylten blir aningen lösare än en sylt på till exempel hallon. Om du vill kontrollera konsistensen kan du ställa in en tallrik med en klick sylt på i kylen – kontrollera sedan konsistensen när sylten har svalnat.
3. Häll upp den varma sylten på steriliserade burkar. Förvara mörkt och svalt. Oöppnad burk håller i upp till 1 år.
Se även de andra recepten från My Feldts bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga:
Syrensaft
Vallmosnurror med vaniljfyllning
Här kan du läsa My Feldts tips till hemmabagaren och om hennes passion för bakning, trädgård och naturen.