Bästa belysningen över köksbordet

God köksbelysning bäddar för trivsel. Mjukt men ljust - så skall det vara - i alla fall vid matbordet. Här får du tips om köksbelysning.


Matbordet används ofta som både matplats och arbetsbord. En höj- och sänkbar armatur med dimmer ger ett flexiblare ljus.

En armatur över köksbordet ska ge ett trevligt ljus för olika aktiviteter. Den ska fungera när du läser tidningen, äter och när du vill bjuda på en mysig och stämningsfull middag. Vad som är bra ljus är mycket en fråga om tycke och smak men det beror också på vilken färg ljuset har, om det är bländfritt och flexibelt. Vad man upplever som ett bra ljus skiljer sig också i olika åldrar. Redan i 45-årsåldern brukar synen bli sämre och då ökar ljusbehovet. Då krävs inte bara mer ljus utan det ska framför allt vara rätt och avbländat ljus för att inte förvärra ytterligare.

Bildtext Ljuset bör anpassas till inredningen. Ett ljust bord återkastar ljuset ut i rummet och då fungerar en ”tät” skärm bättre. Foto Vedum Klassikern PH 5 designades 1958 av Poul Henningsen. Armaturen är av aluminium och stål och finns i färgerna vit, blå eller grå. Justerbar lamphållare. Pris cirka 3 500 kronor. Louis Poulsen.

 

– En bra köksbordslampa ska vara trevlig att se på, den ska ge ett flexibelt ljus, både starkt och svagt och den bör vara höj- och sänkbar. Ofta vill vi ha olika ljus till olika saker och därför är också en dimmer bra, säger Magnus Frantzell, vd på Miljöljuskretsen Hemljuskretsen som är branschorganisationen för inomhusbelysning.

Se upp med bländande armaturer

Våra ögon ställer alltid in sig på det rådande ljuset i ett rum. När vi blir bländade beror detta inte på ett för starkt ljus utan på att kontrasten mellan ljust och mörkt är för stort. Därför är det viktigt med armaturernas bländskydd. Bländskydd i armaturer kan till exempel bestå av att insidan på skärmen är lackerad i grått, genom en extra avskärmning av glödlampan eller genom plastraster.

Svårare med mörka möbler

Ljuset bör anpassas till inredningen. Med mörka möbler och ytor är risken större för bländning eftersom kontrasten blir större och ögat tvingas ställa om mellan ljust och mörkt. Å andra sidan kan ett starkt ljus mot en vit yta också ge en obehaglig bländning. Har du mörka köksmöbler bör du välja en armatur med genomlyslig skärm som också ger ljus ut i rummet. Ett ljust bord återkastar ljuset ut i rummet och då fungerar en ”tät” skärm bättre.

Låt bordet bestämma armatur

Det är egentligen ditt matbord som bestämmer vilken armatur du ska ha. Matbordslampan bör lysa upp hela bordsytan. Till ett smalt bord passar en liten armatur med bländskydd. Till ett långt bord är det bättre med två mindre armaturer än en enda. Till runda bord passar ofta vida och öppna skärmar som är väl avbländade.

Taklampan J är höj- och sänkbar och gjord av aluminium, opalt frostat glas och oljad ek – material som fungerar bra med modern köksinredning. Pris cirka 995 kronor. Belid. Foto Bosse Tornevall

Placera armaturen på rätt höjd

Hur högt lampan ska sitta får man helt enkelt testa sig fram till. Barn har lägre ögonhöjd än vuxna när de sitter vid bordet och detta får man också ta hänsyn till när lampan ska upp. Den ska sitta så högt att den inte skymmer den som sitter mittemot men inte så högt att den bländar. Cirka 55 cm över bordet brukar vara lagom.

Prova dig fram

– När du ska köpa en ny lampa är en bra idé att ta armaturer från andra rum i huset och testa formen på ljuset, tipsar Magnus Frantzell.

– Ta till exempel en vanlig lampa med plåtskärm, kanske en uplight och både smal- och bredstrålande så att du ser vad som verkar lämpligt för just ditt rum och dina möbler.

Dessutom kan du be att få den nya armaturen på öppet köp – då har du möjlighet att testa den hemma på plats.

Ett annat råd är att ha en golvlampa i närheten av köksbordet som du kan använda då du till exempel läser tidningen. Det bästa ljuset kommer snett över axeln och inte ovan- eller framifrån.

Halogenbelysning i hemmet har blivit vanligare på senare år och ger ett mer intensivt ljus än glödlampor. Taklampan Contura är lätt att höjdjustera och har elektronisk transformator. Pris från cirka 2 500 kronor. Rydéns.

En lampa över bordet bör:

vara reglerbar (höj- och sänkbar)
vara avskärmad, nedåtriktad
belysa hela bordet
ge flexibelt ljus
sitta så att man ser varandra (cirka 55 cm över bordet)
ha bra bländskydd

Köpinformation:

Belid 0340-623 000
Louis Poulsen 08-446 48 00
Rydéns 0370-33 30 40

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar