Så lyckas du med köksbelysningen

Belysning hamnar antagligen ganska långt ned på prioriteringslistan när de flesta ska renovera sitt kök. Det finns däremot många skäl till varför vi bör lägga ned mer tid och energi åt att välja rätt belysning. Vi guidar dig genom köksbelysningsdjungeln.


Det kan låta som ett påhitt typiskt för den moderna eran, men att ta in en ljusdesigner vid renovering eller nybygge har blivit allt mer vanligt. Särskilt när behoven för ljus ökar.

– I en villa så handlar det om att få rätt armatur på rätt plats, för att tillgodose funktioner men också estetiska värden. Som att komplettera och framhäva arkitektur och landskap. Ofta är jag i nära samarbete med arkitekt, landskapsarkitekt, byggare och elinstallatör för att få ett så bra slutresultat som möjligt, säger Johan Lidström, ljusdesigner på Jlc Ljusdesign.

Köksbelysningens funktion och effekt

Enligt Johan Lidström har köksbelysning två syften, funktion och effekt. Han menar att funktionsbelysningen finns där för att du ska se vad du gör när du lagar maten; den får inte skugga arbetsytan, och måste ha bra färgåtergivning för att maten ska upplevas aptitlig. Själva effektbelysningen är en minst lika viktig komponent eftersom den finns där för att skapa stämning när man väl sätter sig ned för att äta, eller bara för att umgås.

Läs även: Så får du perfekt belysning i huset – rum för rum

Linda Rydberg, ljusdesigner och säljare på Elon, är av samma åsikt: 

– Man använder köket väldigt mycket och det är husets centrum nu för tiden. Man använder det för att både laga mat och umgås hela familjen, därför behöver man se till att tillgodose behovet av ljus på rätt sätt.

Köksbelysning – så börjar du

– Det första man gör är att tänka ut hur man ska använda ljuset. Vilka delar av köket är arbetsytor? Det är viktigt med bra belysning på samtliga platser, arbetsytorna, köksbordet, grundbelysning i taket och annan funktionsbelysning. Se över ditt behov och utgå därifrån, uppmanar Linda Rydberg.

Välj lampor varsamt 

– Egentligen tycker jag att man ska ha fler ljuspunkter än färre. Armaturen över köksbordet borde inte hänga högre än 70 centimeter ovanför bordet. Ljuskällan bör heller inte synas när man sitter vid bordet, säger Linda Rydberg. 

– Det som är ett måste är att tillgodose funktion och effekt — varje kök är unikt med sina utmaningar och möjligheter. För mig som ljusdesigner på olika projekt är det sällan samma lampa som löser de uppgifterna. Över köksbordet kan det vara trevligt att pendla ner armaturer från taket, det ger en mer intim känsla och man skapar ett rum i rummet. Själv använder jag oftast armaturer där ljuskällan är väl avbländad för att få en god ljuskomfort och inte bli bländad. Det viktiga är att du kan se personen på andra sidan bordet utan att behöva ducka, fortsätter Johan Lidström.

Dimmer eller inte?

– Dimmer är givet. Det är det bästa sättet för att kunna ställa in ljuset; man vill ha olika starkt ljus när man lagar mat, äter eller umgås. Det gäller både över köksbordet och arbetsytorna, menar Linda Rydberg.

Johan Lidström instämmer och lyfter möjligheten att justera ljuset som ”ett fantastiskt verktyg för att skapa trevliga miljöer.”
 

Smart köksbelysning

Kök i dag blir smartare och smartare, och du kan redan styra mycket genom en app eller fjärrkontroll. Detsamma gäller för belysningen, och ingen av våra experter sätter sig emot idén att framtiden för köksbelysning är smart.

– Det finns system som är till för vanliga konsumenter, själv har jag hela mitt hus digitaliserat och jag styr de flesta lamporna med min mobil, säger Linda Rydberg. 

De flesta trender pekar åt att man använder sig av smarta lösningar när det byggs nytt. Johan Lidström utvecklar: 

– Det skapar bra funktioner, så som att kunna släcka och tända hela huset från en plats, exempelvis när man lämnar huset. Man kan då också integrera andra funktioner som värmesystem, kameraövervakning med mera.

– Man sparar energi genom smarta timerlösningar, men också gällande säkerhet kan lamporna vara väldigt bra. Säg att du ställer in att om någon ringer på ringklockan ska en lampa tändas kort efteråt, för att ge sken av att någon är hemma, fortsätter Linda Rydberg.

Experternas bästa belysningstips 

Johan Lidström bästa tips:

  • Att ljuset fyller båda syftena, funktion och effekt.
  • Att man inte skuggar sig själv när man arbetar, och ha möjligheten att variera belysningen så att man kan skapa en trevlig miljö när man inte arbetar i köket.
  • Som i andra delar av huset är det ofta trevligt med flera ljuspunkter, gärna från olika höjd. Det kan vara från tak, fönsterbänk, pendlat och på bord.
  • Underskatta inte effekten av levande ljus.
  • Provbelys! Det är det absolut bästa sättet att få reda på om det funkar eller inte. Ofta kan man precis som med kläder prova hemma och sedan lämna tillbaka om det inte fungerar.

Linda Rydströms bästa tips:

  • Att man använder flera ljuskällor, allmänljus, arbetsytor och armatur över köksbord.
  • Se till att installera både arbetsljus och mysljus, du vill inte ha bara ett konstant ljus.
  • Om du renoverar eller bygger nytt kök, ta med ljuset i kalkylen så tidigt som möjligt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar