Beröringsfria blandare

Har du funderat på en beröringsfri blandare? Allt ser ut som vanligt. Men under ytan döljer sig den elektroniska finessen. Nu kommer de elektroniska beröringsfria blandarna för privat bruk.


En blandare som både är engreppsblandare och elektronisk blandare för handtvätt och snabba avsköljningar. Modellen heter Mora temp duo och finns i fyra modeller. Med och utan diskmaskinsavstängning och med hög eller låg pip. MA-nr 722001. Pris cirka 5 850 kronor. Mora Armatur.

I många år har vi kunnat tvätta händerna under elektroniska blandare på offentliga ställen. Men nu finns de även för hemmabruk. Praktiskt att slippa ta tag i själva kranen när du ska tvätta rent geggiga händer efter bakning och annan kladdig matlagning.

– Den privata efterfrågan har ökat, säger Hans Scheele på Oras. Därför har också de elektroniska produkterna utvecklats mycket de senaste tio åren.

I köksarbetet behöver man ofta skölja av något eller tvätta händerna. Då passar en elektronisk blandare. Vattenflödet startas automatiskt genom att du för handen framför sensorögat. Blandaren spolar då några sekunder, lagom tid för en snabb handtvätt eller avsköljning.

Det finns elektroniska blandare som endast är elektroniska, men det finns också de som dessutom fungerar som engreppsblandare.
Om blandaren är tänkt för användning i köket kan detta vara en bra lösning eftersom den elektroniska blandaren är inställd på ett flöde och en temperatur, men kan justeras med en liten ratt som sitter under diskbänken. I köket behöver man kunna variera detta.

– Först och främst har man tagit fram de elektroniska blandarna för handtvätt, men nu finns de även som köksblandare, säger Hans Scheele. Den beröringsfria blandaren är ett komplement och kan ses som ett extra ”verktyg” för att underlätta arbetet.

Installationen av en elektroniska blandare görs precis på samma sätt som en vanlig tvättställsblandare. Man behöver alltså ingen elektriker till detta. Elektroniken sitter inne i kranen och på utsidan ser den ut som vilken kran som helst. Priset är idag jämförbart med designblandare, de är alltså betydligt dyrare än en vanlig blandare, cirkapriset ligger runt 6 000 kronor.

Man kan välja mellan nätansluten och batteridriven blandare. De nätanslutna används ofta i livsmedelsindustrier och offentliga anläggningar. Den batteridrivna kan vara ett säkrare kort om du bor i ett område som ofta drabbas av strömavbrott. Tänk också på att detta innebär att man behöver ha koll på batteriet livslängd och byte av detta.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar