Jesper Broth, servicemontör på Stuvsta Rör i Huddinge, tipsar om vad man ska tänka på om man byter köksblandare.
– Det vanligaste felet när man köper ny blandare är att inte kolla om den är godkänd för 10 bar. Många fastnar för en snygg blandare, men många är bara godkända för 5 bar.
Om man skulle montera en sådan och en vattenskada skulle uppstå, så täcker inte hemförsäkringen. Det ska stå på kartongen eller produktbeskrivningen att blandaren är godkänd för 10 bar.
Många undrar om man kan byta blandare själv.
– Ställer du den frågan så kan du inte. Antingen kan man eller också kan man inte. Det tillkommer ständigt nya regler och vi i branschen går regelbundet kurser i vattensäkerhet för att bli verifierade. Jag tycker inte att man ska ge sig på det själv. Konsekvenserna kan bli så stora och dyra om man gör något fel.
Rekommendationen är alltså att avstå från lågprisblandare. Om de mot förmodan skulle vara godkända för 10 bar så är risken större att de billiga blandarna släpper ifrån sig bly.
Färgglad och energisnål

Gustavsbergs Coloric finns i fem färger: Sinful Black, Rough Aluminium, Heavenly Champagne, Moody Blue och Passionate Red.
Coloric är ytbehandlad så att den är lika tålig som om den vore förkromad.
Blandaren är helt återvinningsbar och tillverkad av aluminium, en lättmetall som ger bränslesnålare transporter.
Den är utrustad med den vattensparande tekniken Eco-tap, vilket innebär att blandaren automatiskt återgår till ett förinställt flöde när man släpper spaken.
Det förinställda ”komfortflödet” är tillräckligt för exempelvis diskning. Funktionen är fullt justerbar för individuell anpassning.
Pris: Från 4 446 kronor.
Miljötänk och design

Tidigare har inte alltid energimedvetenhet och design gått hand i hand, men allt fler tillverkare lyckas nu få dessa att samspela.
Den uppdaterade blandarserien Mora Cera har ett nytt formspråk, skandinavisk design på utsidan och miljösmart insida.
Köksblandaren är dels märkt med EcoSafe, som är en symbol för ett helhetstänk kring miljöfrågor – alltifrån energi- och vattensparteknik i blandarna till transporter och energiförbrukning i fabriken. Kranen är också ESS-märkt, vilket är ett energisparsystem. Enligt tillverkaren kan en varmvattenbesparing på 30 procent bli möjlig om man jämför med blandare som inte är ESS-märkta.
Pris: Från 1 975 kronor.
Stänger av diskmaskinen

Nya rön visar att vattenskador i svenska hem kostar tio miljarder kronor om året och att en allt större andel av vattenskadorna sker i köket. Största orsaken till ökningen är olyckor i anslutningen till diskmaskiner.
Finska tillverkaren Oras köksblandare Cubista är utrustad med en automatisk självstängande diskmaskinsventil som gör att risken för att drabbas av en vattenläcka mellan diskmaskinen och blandaren minimeras.
Genom att trycka in en knapp på sidan av blandaren tänds en lampa som visar att en timerfunktion är igång. Man kan välja om man vill ha vattentillförsel till diskmaskinen under tre eller tolv timmar.
Pris: Från 4 300 kronor.
Blandare för alla

Vid utvecklingen av Clover Easy fanns personer med särskilda behov i åtanke. Den skulle vara lätt att använda för ung eller gammal, stark eller svag, frisk eller sjuk. Blandaren öppnas och stängs med en lätt beröring med hand, arm eller armbåge.
Resultatet blev så lyckat att Clover Easy belönades med ett hedersomnämnande vid Red Dot Design Award 2012.
Blandaren har också funktioner som möjliggör spärrning av varmvatten vid önskad maxtemperatur och möjlighet att begränsa flödet om man vill spara vatten. Blandaren kommer med kalkavvisande strålsamlare. Oftast räcker det att man drar med fingret över munstycket för att
få bort kalkansamlingar som fastnat.
Pris: Från 1 945 kronor.
Kokande vatten

Tidigare var Quooker en separat kran som monterades bredvid den vanliga köksblandaren, men nu finns en ny produkt, Quooker Fusion, där man kan få kallt, ljummet och kokande vatten i samma kran.
Enligt tillverkaren behåller behållaren värmen under lång tid och kostar i standbyläge runt 30 öre per dygn eller 110 kronor om året.
Kranen har ett dubbelt tryck- och vridgrepp som barnsäkring. Risken för skållning minskas genom att vattnet kommer som lätt spray blandat med luft.
Quooker Fusion finns med rätvinklig och böjd kran och i två utföranden: krom eller borstad krom.
Pris: Från 11 900 kronor.
Kolsyrebar

Wavekranen från Vattentornet kopplas till en Aquabar, en maskin som får plats i de flesta underskåp under diskbänken.
AquaBar har inbyggd kylning samt en kolsyretub som räcker närmare ett år och kopplas på den vanliga vattenledningen. Den behöver ett eluttag, precis som en diskmaskin.
Från maskinen dras en ledning upp till de två extrakranarna, en för kolsyrat och en för stilla vatten, som placeras bredvid den vanliga köksblandaren.
Pris: Från 18 500 kronor.
Fakta:
Boverket gjorde under 2011 en marknadsundersökning som visade att mer än var tredje köksblandare släpper ifrån sig höga halter bly.
Tumregel: Alla förkromade mässingsblandare innehåller bly, medan alla rostfria blandare är utan bly.