Välj rätt diskho

Byta diskho? Välja diskho till det nya köket och plötsligt står du inför ett djungelstort utbud. Rostfritt, porslin, sten, runda, rektangulära, skarpa hörn eller rundade, liten renslåda, stor eller ingen alls. Men en sak är säker, det som är trendigt är sällan det mest praktiska.


Blenda Ek. Luckan är av ekfanér med massiv ekkantlist. Diskbänk: IFÖ Rondette, Rund infällnadsdiskbänk. En djup samt en grund variant. Blandare TA003 i krom/guldfärg. Myresjökök

– Just nu gäller fyrkantigt med skarpa hörn för den som är trendig. Rundade hörn är för den som vill ha bra funktion. De två, trend och funktion, går inte alltid ihop, säger Bosse Johansson, produktchef på Marbodal.

När det gäller material är rostfritt fortfarande det stora. En annan trend är att många vill skräddarsy sina egna lösningar. Vad ska man då välja när den diskho som ska vara funktionell i köket i många år ska köpas.

Alice Thiberg är pensionerad arkitekt som har jobbat på konsumentverket i 22 år. Hon har tidigare utarbetat verkets kökshandböcker. När det nu var dags att göra en ny bok, som ligger på Internet, kallades hon in för sina sakkunskapers skull.

– Rostfritt är klassiskt och är det material som har klarat sig bäst. Det har ju fördelen att allt är i ett stycke. Då slipper man skarvar mellan bänk och ho, säger hon. 

De senaste åren har det skett en explosion med många former.

– Det är en negativ utveckling, tycker jag. Exempelvis har den klassiska rektangulära formen ett diagonalmått som är rätt stort. Det har inte de runda.

Ett stort diagonalmått har fördelen att relativt breda köksredskap som plåtar och långpannan går lätt att göra rent.

Porslinsho och blonda färger för lantlig känsla. IKEA.

Alice Thiberg betonar också att det ska vara rimliga mått på båda lådorna. Även om de flesta hem har diskmaskin behövs hoar för att rensa, skala, skölja, fylla kastruller och slå ut hett vatten. Och även med diskmaskin är det en hel del i köket som måste handdiskas.

– Jag tycker inte om små renslådor. Det ska vara tillräckligt stort för att man ska kunna vända en tallrik.

Men även diskbänken är viktig och det kan vara värt att satsa på rejäla ytor på båda sidor.

– Kanten längst bänken ska vara tillräckligt hög. Vattnet ska inte rinna ner. Många nya material saknar sådan, säger Alice Thiberg.

Olika typer av diskhoar

Köpa diskho är inget de flesta gör många gånger i livet. Därför kan det vara värt att tänka på att priset för en diskho gäller just diskhon. Därtill kommer arbetskostnader beroende på hur diskhon ska vara fäst i bänken: Inbyggd, underlimmad, planlimmad eller svetsad.
Vilket sätt ska man då välja när?

Inbyggd går bra till laminatskiva, massiv träbänk och stenskiva. En inbyggd ho sänks på plats ovanifrån. Därefter spänns den fast med beslag under skivan.

Underlimmad går bra till laminatskiva eller massiv träbänkskiva. Den ligger i samma höjd som bänkskivan eller något nedfälld.

Planlimmad passar med stenskivor. En planlimmad diskho ligger plant med stenskivan.

Svetsad ho är för rostfria diskbänkar. En stor fördel är att en svetsad ho inte ger någon skarv mellan ho och bänkskiva.

Källa: Marbodal https://www.boende.konsumentverket.se/

Marbodal Blanco classic 8
Innermått diskho: 420 x 340 mm
Diagonalmått: 490 mm
Innermått renslåda: 350 x 310 mm
Diagonalmått 420 mm
Pris cirka 5 210 kr (exklusive montering)

Kommentar:

Väl utnyttjad yta där diskhon dessutom går i nivå med vattenblandarens bakkant. De rundade hörnen gör avtorkning enkel.


Franke Beach
är en underlimmad låda. Med smart utformade tillbehör kan du anpassa arbetet efter hur uppgifterna förändras.

Yttermått 595,5 x 461 mm
Lådmått 559.5 x 425 mm
Djup 180 mm

Tillbehör: Sköljlåda, löstagbar ho, skål, trancherbräda och avrinningsgaller. Pris, cirka 9 438 kr

Blanco Zerox 545


180x340x400 mm (exkl. fläns).
3 1/2” ventil.
Skåpsbredd minst 60 cm.
Pris i serien från cirka 10 000 kr.

Kommentar:
Blancos serie med fyrkantiga lådor med skarpa hörn är snygg och i den här lådan går alla plåtar lätt att skölja. Men de skarpa hörnen må vara i trendens framkant just nu, det är opraktiskt när det är dags för avtorkning. Tänk också på att priset är betydligt högre för hoar med skarpa hörn än för formpressade hörn.

Franke AMX 120

Innermått diskho: 340 x 400 mm
Diagonalmått: 450 mm
Innermått renslåda: Som diskho
Pris cirka 2 913 kr.

Kommentar: AMX 120 är en låda för undermontage. Två lika stora lådor gör det lätt att både skölja och diska stora saker. Hörnen är härligt rundade, vilket ger en mindre fyrkantig känsla än vad det faktiskt är. I det utförande Vi i villa tittat på lådorna är de integrerade med en stenskiva. Det blir lätt en skarv mellan lådan och skivan som tar ned mycket av det annars gedigna intrycket.

Villeroy & Boch, Double bowl sink

Pris cirka 10 500 kronor.
Innermått diskho 420 x 500 mm
Diagonalmått 630 mm
Innermått renslåda: Som diskho.

Kommentar: Diskho i porslin. Visst, lådorna är väl tilltagna. Men här är det ändå fråga om det estetiska för den som vill ha en gammaldags känsla. För att tappa en gjutjärnsgryta i den här dyrgripen är inte roligt.

Köpinformation:
Franke Ramnäs AB 
0220-220 51

Ikea
0476-815 00

Marbodal
0502-170 00

Myresjökök
0476-557 00

Villeroy & Boch  

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar