3 nya kök – lantlig charm i grönt

Ett nytt kök behöver inte kosta en förmögenhet. Det går att få ett både funktionellt och snyggt kök under 50 000 kronor.


I förgrunden vedspisen från 1897. Det gröna skåpet har dörrar som hittades på soptippen. Vitmålat pärlspontat tak och laserade trägolv. På bordet en vit linneduk och blå glas 18 kr från Åhléns. Porslinet heter Paradiisi från Arabia . Den röda skålen på fot 689 kr Marimekko.

Fönstren är specialtillverkade och känns spännande med det röda inslaget.

I ett mindre sekelskifteshus med anor från 1897 bor ett par som just lämnat över den större villan till sin dotter med familj. Det kändes som ett klokt beslut, eftersom småbarnsfamiljen behöver större ytor och paret ville passa på att flytta till mindre medan man har kraft kvar.

Här bor en kvinna med vilja och ideér om hur hon vill ha det och lyckligtvis är hon gift med en man som uppfyller dessa. Vanligast är ju annars att en idé stannar vid tanken och endast drömmen blir kvar.

När köket skulle byggas ville båda ha öppna ytor där matplats och köket var en del i det stora rummet, men ändå avskilt. När man planerar kök ser man oftast till att fylla alla tomma väggytor. Här gjordes det tvärtom, man lämnade en hel vägg med kakel fri från skåp och hyllor. Det ger köket en ännu större känsla av rymd.

Köksväggens gavel är inklädd med det gröna kaklet liksom väggen vid diskbänken. Kaklet är handgjort av keramiker Eva Kai Larsen. Trasmatta i randigt 100 kr och randiga kökshanddukar 2-pack 35 kr, vitt durkslag i emalj 125 kr, allt Åhléns. Köket har rejäla arbetsytor. I förgrunden en marmorskiva och en vitmålad hylla med smidesbeslag som är ett fynd från Indiska. Skomakarlampa i grönt passar fint till kaklet och de platsbyggda köksskåpen är i vitmålad pärlspont. De turkosa glasen och skålar är av Kaj Frank, Aino Aalto, allt från Itaalabutiken. Vit bestickkorg 95 kr handduk 2-pack 35 kr och durkslag i vit emalj 125 kr, från Åhléns.

Se möjligheterna och återanvänd

Efter lite funderande beslutade man att man skulle låta bygga köket på plats. Snickerierna är i vit pärlspont är platsbyggda och lådhurtsarna måttbeställda från Lindblom & Co, ett snickeri i Alfta. Även de originella fönstren är beställda från samma firma.

Det här ägarparet är kreativa och praktiska, vilket är en förutsättning om man ska hålla ett köksprojekt med platsbyggda snickerier på en rimlig kostnadsnivå. Det gäller att se möjligheterna och att återanvända ting.

Den gamla vedspisen är från 1867 och stod i ett förråd i förra huset. Här i köket gör den nytta och fungerar, tillsammans med en kakelugn, som värmekälla för nästan hela bostaden.

Beslagen i gammal stil kommer från Skånska gruvan och Byggnadsvård på Skansen.

Överblivet golvklinker i kalksten från hallgolvet fick bli bänkskivor vid spisen.

En marmorskiva beställdes som köksbänksskiva.

Ovanför marmorskivan löper en vitmålad öppen hylla. Beslagen är i smide och är fynd från Indiska.

För att få undan kyl, frys och micro byggdes ett rejält tilltaget skafferi som dessutom bidrog till atmosfären. En dörr leder direkt ut till trädgården från skafferiet.

Unikt kakel pricken över i

Det handgjorda, grönskimrande kaklet, formgivet av keramikern Eva Kai Larsen, ger köket ett alldeles eget uttryck. Varje platta är unik, därför är Eva Kai Larsen helst själv med och lägger ut sitt kakel för att det ska kombineras på bästa tänkbara sätt. Kaklet står faktiskt för hälften av kostnaden för det nya köket, men det är också det som ger köket dess speciella känsla.

Den gröna färgen ihop med den vitmålade pärlsponten och de vackra fönstren med inslag av rött glas uttrycker något mer än bara ett lantkök.

Så mycket kostade köket:

Kakel, handgjort ca 4 kvm – 24.000

Snickeri inkl. väggskåp – 14.000

Lådhurts – 5.000

Marmorskiva – 2.000

Beslag – 1.000

Diskbänk gammal

Vitvaror – befintliga

Kran – 1.350

Kalksten – överbliven

—————

47.350

Köpinformation

Åhléns 08-402 80 00

Iittalabutiken 08-678 07 75

Lindblom & Co Snickeri 027-11 00 45

Eva Kai Larsen 08-570 108 18

Indiska 08-670 45 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar