Charmiga och skräddarsydda kök

I vårt stora köksreportage visar vi både nyheterna från köksleverantörerna och två personligt inredda kök i olika stil. Massor av flärd och funktion att inspireras av!


Rätt i rött

Hett som chili och friskt som soliga tomater. Det röda köket ger energi och är ett kanonalternativ för alla

Att köpa nytt kök är en stor investering. Många beslut ska tas. Allt från vilken stil man vill skapa, till hur köket ska fungera. När man väl bestämt sig för planlösning och funktion är det dags att fundera över själva godiset; färgsättning och materialval. Luckor, knoppar, kakel, kranar, bänkskivor och vitvaror.

Tusentals färgmöjligheter

Som om det inte  äckte med dagens alla valmöjligheter kommer det nu ännu flera alternativ att välja mellan. Tibrokök erbjuder nu kök i tusentals färger. Den som vågar kan alltså satsa på luckor i både rött, orange och turkos. Välj färg själv ur hela NCS-skalan. Det kan vara nog så svårt eftersom det finns 2 000 färgnyanser i systemet.

Familjen som vågade satsa på rött är helnöjda. Röda luckor ”Sigill” i kombination med rostfritt, trädetaljer i lackad björk och stålgrått kakel känns både nytt och annorlunda. Deras nya hus har en öppen planlösning och de ville ha ett tufft och läckert kök i färg som binder ihop hela rummets möblering och färgval.

Köket är byggt i vinkel och har två öppna hyllor i lackad björk ”för att det ska hända något”. Luckor ”Sigill” är målade i NCS 1580-Y90R, Tibrokök. Italienska golvplattor och väggkakel från Erikstedt Kakel.. Tallrikar, vaxduk och shoppingvagn, Tio-gruppen.

Bänkskivor i lamint med framkant i multiplex (pressad bok). Grafiska tallrikar i olika mönster, Tio-Gruppen. Spisen är placerade i hörnet och en diskret fläkt med rostfri framkant från Bosch är monterad i överskåpet ovanför hällen. Den rostfri looken passar perfekt till lackade luckor och ventilationsgaller i lackad björk. Kyl/frys, micro och ugn, Bosch. Läskbacken har fått en egen låda med fullutdrag. Snygg detalj är luckornas fyrkantiga handtag med vippfunktion.

Kyl och frys JA, men hur stor?

Det beror förstås på hur många man är i hushållet och hur mycket man fryser in.

En person behöver en kyl på ungefär 100 liter. Lägg till 50 liter kylskåpsvolym för varje ytterligare person.

När det gäller frysen räcker det med 40 liter/person om man bara förvarar vanliga frysvaror en kortare tid. Men ska ett par lamm, en halv älg och säsongens frukt och bär också få plats måste man lägga på minst 160 liter per person.

Skräddarsydd sekelskifteslook

Nytt kök i sekelskifteshus? Visst kan man krocka med hightech och  supermodern design. Men allra vackrast blir det med ett nybyggt kök i samma ålder som huset.

Det ljusa, moderna och exklusiva lantköket har vedspis, svart skifferskiva, lantlig spiskåpa med infälld fläkt och platsbyggda skåp med krysspröjsade vitrinluckor. Skåpsluckorna är innanförliggande och ligger i liv med stommens framkant. Precis så såg det ut i de klassiska herrgårdsköken på 1700-1800-talet. För att ytterligare förstärka det traditionella uttrycket är luckorna handmålade. Med lite moderna detaljer , som den infällda glashällen och de blanka kranarna, markeras att köket är byggt idag och inte för hundra år sedan. En trivselkontrast till häll och rostfri ugn är den smala järnspisen med extra kokplatta i hörnet. Går strömmen finns det iallafall en  värmekälla som fungerar. Över spis och bänkskiva sitter vita kakelplattor med fasade kanter. Just den här kraftiga modellen, med levande glasyta, var mycket vanlig i Paris och Londons tunnelbanestationer runt sekelskiftet.

Några steg från spis och platsbyggd kåpa, finns dubbel porslinsho och fler över- och underskåp som byggts ihop med två högskåp, varav det ena har öppen avställningsyta och dubbla spegeldörrar med vitrinkryss.

Kök ”Dalby” tillverkas i fem milda färger, allt från dunvitt till rökgrått.

Kök ”Dalby” från Kvänum har innanförliggande luckor där skåpstomme och luckans framkant linjerar. Spiskåpan har inbyggd Mielefläkt ”DA 362” .

Den 80 cm breda sensorstyrda hällen ”Miele KM 350” är infälld i skifferskiva. 50-litersugn Miele H 383. Kakelplattor, 10×20 cm, Centrum för Byggnadsvård. Vedspis, ”Viking 30 cm”, Josef Davidssons Eftr.

Hantverk på hög nivå. Ett av högskåpen har avställningsyta med liggande spontad panel bakom. Gjutjärnsspis  ”Viking 30” cm har kokplatta och ovala hål på hällen som förhindrar överhettning på sidorna. Invändigt är spisen klädd med täljstensskivor, (13 750 kr,) Josef Davidsson Eftr. Den dubbla porslinhon, 90×50 cm från Gustavsberg, har plats för stora kastruller och grytor. Kromade kranar ”Madison/Dornbracht” med vreden, Gustavsberg. Bänkskivor i ask och knoppar i oxiderad mässing.

Nytillverkat i gammal stil

Letar du efter handsmidda spikar, fönsterhakar i gammal stil eller andra tidstypiska detaljer till ditt kök. Gör en utflykt till Centrum för Byggnadsvård i Gysinge. Där hittar du allt (och lite till). Börja med att gå in på deras hemsida www.gysinge.nu.

Köpinformation:

Bosch 08-7501820

Centrum för Byggnadsvård 0291-21100

Erikstedt Kakel 016-142022

Gustavsberg 08-57039100

Josef Davidssons Eftr  0371-20001

Konradssons Kakel 036-349476

Kvänum 0512-797700

Marbodal 0502-17000

Miele 08-56229000

Mora Armatur 0250-94000

Thermex 031-3408200

Tibrokök 0504-43600

Tio-Gruppen 08-6432504

Vedum med ärtgrön vägg. Alltid rätt med ett vitt. Här har släta köket ” Annika”  från Vedum, tuffats till med hjälp av färgstark vägg och en 80 mm tjock bänkskiva i valnöt.

Höstens hetaste kök

Vi har tittat in hos några av de stora kökstillverkarna för att se vad de bjuder oss på i höst.  Kanske hittar du inspiration till ditt drömkök här.

Senaste nytt från Myresjökök är ljusa ”Sandö” med alukanter i slipad aluminium som ramar in ekmönstrade laminatluckor och frostade och vitrinskåp. Som klippt och skuren ur ett engelskt lantkök är Mobalpas kök ”Tradition”. Detaljer som skurna framkanter, inbyggt tallriksställ, lådkorgar förhöjer. Våga kombinera och resultatet kan bli hur snyggt som helst. Här en variant från Ballingslöv. Luckor i vitt och trä ramas in av tunn ekkant. Vem har sagt att ett kök måste vara rakt och slätt? Piave Design utmanar och leker effektfullt med cylinderformade högskåp i avvikande material. Ombonat och trivsamt Kungsäter Kök, med luckor i pärlspont och detaljer oljad ek. Välj färg ur hela NCS-systemet. Foto: Peter Brundin.

Framtidens kök är förstås ”helgrönt”

För att få den officiella miljömärkningen ställs det stora krav på hela produktionskedjan.

Köket är miljömärkt, från råvara till avfall. Färg, lack och lim innehåller ett minimum av organiska lösningsmedel. Träet kommer inte från hotade skogar och är inte heller behandlat med bekämpningsmedel. Spånskivornas tillverkningsprocess är både energisnål och miljövänlig. Plasten har inte några farliga tillsatser och metallerna som används har inte någon beläggning av tungmetaller. Men Svanen, som är den officiella miljömärkningen i Norden, tar inte bara hänsyn till miljöfarliga kemikalier och utsläpp. De ställer också krav på både funktion och kvalitet.

Bland kökstillverkarna är det än så länge bara Marbodal som erbjuder sjutton olika Svanenmärkta kök. Upp till kamp alla andra köksfabrikanter!

Luckor ”Torö” i vitt och ek. Ett av sjutton Svanemärkta kök från Marbodal.

Köpinformation

Ballingslöv 0451-46000

Mobalpa 0303-69090

Myresjökök 0476-55700

Kungsäter Kök 0320-207030

Piave Design 013-4655610

Vedum 0512-57600

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar