Ska man bara blicka några år framåt, gör man klokt i att snegla på vad som är på gång ute i Europa. På Möbelmässan i Milano i år kunde man se att de släta, högblanka luckorna, integrerade handtagen och inbyggda vitvarorna fortfarande står sig. Minimalism med andra ord, även om det personliga och svulstiga breder ut sig allt mer. Färgglada och mönstrade luckor, kanske med unikt personligt motiv, dyker upp här och där, liksom smarta, kompakta lösningar för det lilla hushållet. Singlarna är många, särskilt i storstäderna, många av dem har god inkomst och vill ha det bästa, gärna med personlig touch.
Blickar man däremot längre fram med hjälp av en imaginär kristallkula, blir det genast svårare, men också roligare.
På Milanomässan var nog den rymdskeppsliknande skapelsen ”The Sheer Kitchen” för italienska Gatto Kitchens, det mest spektakulära. Allt finns inbyggt i glaskupan av kolfiber och rostfritt stål; mikro, vinkyl, kaffemaskin, induktionsspis, bakteriedödande elektronik, ja till och med en videoskäm! Vill man inte använda köket sänker man bara ned den runda glaskupolen och döljer alltsammans.
De stora, öppna köken består
Här hemma i Sverige tror Patrick Beining, marknadschef på Tibrokök, att våra hus av energiskäl troligen blir mindre, i alla fall i den närmaste framtiden, men att de stora, öppna köken består. Likaså går ju utvecklingen hela tiden mot mer och mer energisnåla produkter.
– Däremot är jag rädd för att vår totala energiförbrukning, trots detta, kommer att öka på lång sikt, eftersom vi kommer att använda fler och fler elektriska produkter i våra kök och hem.
– Jag tror också att naturprodukter kommer att bli mer efterfrågade i framtiden, massivt trä och alternativ till trä, som bambu och kompositmaterial.
Några allenarådande, framtida trender spår inte Patrick Beining.
– Antagligen kommer olika formspråk med kulörer och stilar vara trendigt samtidigt.
Ola Danielsson, produktchef på Ballingslöv är inne på samma linje.
– Vi bler mer och mer individuella i våra köksval, vill ha något man stolt visar upp som inte alla andra har. Till exempel ökar användningen av guld och krom, och jag tror även att designen inuti köksskåpen blir allt viktigare.
Ny teknik för äldre
På BSH ligger fokus just nu en hel del på den allt mer växande gruppen äldre.
– När vi blir äldre behöver vi fler tekniska hjälpmedel som exempelvis belysning i skåpen, automatiska kranar och stora displayer, kanske talstyrda, funderar Tilda Björkman, varumärkeschef på Siemens. Och än lever drömmen om att ha full kontroll på familjens aktiviteter via en IT-central i köket med exempelvis digital kalender, kylskåp som talar om vad man behöver handla, digital receptdatabas och displayer där man kan hålla koll på energiförbrukningen. Spektakulära luckor, kanske utformade som bildskärmar som skiftar motiv efter eget tycke och smart, är också en möjlig framtidsvision.
Interaktivt matbord
Hos Philips är det framför allt miljö och hälsomedvetenhet man satsar på för framtiden, även här med hjälp av smarta maskiner. Den 15 oktober i år lanserades det nya konceptet ”Green Cuisine”, med ett interaktivt köksbord som fungerar både som matplats och spis, med flexibla induktionszoner där man kan koka vatten eller laga mat, samt snabbt kyla ned exempelvis vinflaskor. För att övervaka energiförbrukningen finns en inbyggd indikator i bordet som visar energiförbrukningen det senaste dygnet och upp till två veckor. Överskottsenergi kan också tas till vara och under bordet sitter en avfallskvarn som bryter ned organiska matrester till komposten.
Framtida innovationer
Ett annat företag som ligger i framkant när det gäller tekniken i köket är Electrolux. Varje år anordnas designtävlingen ”Design Lab” för studerande inom industridesign och resultatet presenterades den 10 oktober. I år gick förstapriset till Stefan Buchberger från Wien, och hans ”Flatshare Fridge” ett kylskåp som består av en basenhet och upp till fyra separata fack, som dessutom kan extrautrustas med exempelvis flasköppnare eller whiteboard-tavla. Kylskåpet är tänkt till studentkorridoren, arbetsplatsen eller andra miljöer där flera personer delar på ett kylskåp.
– Nivån på tävlingsbidragen var väldigt hög i år, berättar Cecilia Öster, nordisk PR-chef på Electrolux. Över 600 bidrag kom in från 49 länder.
– Men givetvis kan jag inte berätta om någon av idéerna kommer att bli verklighet och börja produceras, men det skulle förvåna mig om vi inte får nytta av dem på något sätt.
Smarta maskiner underlättar vardagen
Framtidens köksmaskiner, enligt Cecilia Öster, har fokus på flexibilitet, miljö och energisnålhet. Men de är också tekniskt avancerade och smarta maskiner som underlättar vardagen. Exempel på detta som finns redan idag är självavfrostande frysar, något som både tar bort tråkigt jobb och spar energi eftersom en frys med isbeläggning drar mycket mer ström. Det finns även ugnar och spisar med färdiga program för olika typer av maträtter.
– Om man vill leva ekologiskt och hållbart, och exempelvis laga långkok men inte riktigt vet hur, kan moderna maskiner med förprogrammering vara till god hjälp. Likaså tror jag att induktion kommer att dominera i framtiden, har man än en gång provat, vill man inte återgå till det gamla. Men alla dessa förändringar tar tid, det gäller ju att allt fler våga prova och vänjer sig vid den nya tekniken.
Fler finalister och mer om Electrolux designtävling hittar du på newsroom.electrolux.com
Mer om det interaktiva matbordet från Philips på www.newscenter.philips.com/