Ett kök att trivas i. Marianne och Bosse är mycket nöjda med renoveringen. De är båda överens om att en mindre kontrast mellan gammalt och nytt inte fungerat lika bra.
Nära Mälaren, i Hässelby väster om Stockholm, ligger den vackra blå trävillan från 1909. Här bor Marianne och Bosse Rudin sedan trettiotre år tillbaka. De köpte villan under protester från både föräldrar och vänner eftersom huset ansågs vara ett rivningsobjekt. Då fanns ingen fungerande el och de enda bekvämligheterna bestod av två kallvattenkranar och ett utedass i uthuset.
I köket fanns en gammaldags slasktratt och en kallvattenkran. Marianne och Bosse renoverade efter dåtidens mode, den trasiga vedspisen åkte ut men mycket av kökets ursprungliga detaljer, som pärlsponten på väggarna, skåpluckorna och trägolvet sparades.
– Det har alltid varit viktigt för oss att bevara det gamla, säger Marianne. Hela huset är gammalt och det måste synas om man ska kunna bevara själen i huset.
Både Marianne och Bosse är roade av inredning vilket syns vid en rundvandring genom rummen, ingenting har lämnats åt slumpen och allt är mycket smakfullt. För ett år sedan föddes planerna på en rejäl köksrenovering. Problemet var hur de skulle få ett modernt kök utan att göra avkall på det gamla.
– Ett tag var vi inne på ett riktigt rackarkök, bara Gaggenau och hypermodernt överallt. Men vi insåg att kontrasten mellan gammalt och nytt var det enda rätta för oss. Vi ville ha ett modernt kök integrerat med de gamla detaljerna, berättar Marianne.
– Vi åkte till Ikea med egenhändigt gjorda köksritningar och fick hjälp med de praktiska lösningarna. De trodde visserligen inte på vår idé med känsla av labb på ena halvan och gammalt sekelskifte på den andra men vi hade bestämt oss, säger Marianne och får en envis glimt i ögonen.
Renoveringen är gjord så att det sju kvadratmeter stora köket ganska enkelt kan återställas till ursprungligt skick. Ingen åverkan är gjord förutom att Marianne och Bosse var tvungna att byta halva golvet efter en vattenläcka.
– Vi hittade en guldgruva till hantverkare och vi gjorde renoveringsjobbet tillsammans med honom. I effektiv arbetstid tog det kanske en vecka, berättar de.
Hela kalaset landade på exakt 44 650 kronor, inklusive hantverkskostnaden, och Marianne och Bosse är mycket nöjda med resultatet.
– Det blev både snyggt och funktionellt. Det enda jag saknar är ett kallskafferi, ett sådant där som man kan gå in i, säger Marianne och får något längtansfullt i blicken?
Marianne och Bosses renoveringstips
Riv själv, om du har verktyg som duger. Tänk på att hantverkare kostar lika mycket per timme när de river som när de bygger. Det är inte svårt, men det tar tid.
Var noga med städningen, annars har du snart huset fullt av byggdamm. Häng upp skynken eller skyddsplast för dörrar och skåp som skall vara kvar.