Köket som arbetsplats

Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar kocken Anders Leven.

Bild:

Kocken Anders Levens eget kök, hemma i huset – ett hemkök, men lika mycket arbetsplats. All tekni…

Bild:

Det är fortfarande, efter 33 år som kock, lika roligt att laga mat. Här fixas lunchen, vildsvin m…

Bild:

Jalusiskåpet är specialbyggt, hyllorna av corian, men det ser ut som svart granit! Nedfälld – ser…

Bild:

Golv av gotländsk kalksten, med golvbrunn! Allt för att det ska var lätt att hålla rent, och det …

Bild:

En gasplatta, en induktion och så en stekhäll. Och absolut inga touchknappar, rejält ska det vara…

Bild:

Vildsvin, långkokt, med fina primörer. En gudomlig lunch.

Även om detta är det första privata kök Anders Leven har byggt, så har han planerat många restaurangkök tidigare. Och Anders hemmakök är kanske ändå mer av ett restaurangkök än ett vanligt kök.

– Här finns inte ett standarmått. Allt är speciallösningar och ihopbyggda delar. Köket är byggt helt och hållet för att passa mina önskemål och behov.

Nu driver Anders restaurangen LaPlanche och fastfoodkonceptet little FRED. Han är ständigt aktuell som radiokock, varje torsdag på Skärgårdsradion och Vinyl 107. Dessutom är han kreativ ledare på ÖsterMalma Slott & Konferens.

För Anders är köket hemma en kombination av kök för matlagning och umgänge med familj och vänner. Men här har han också matlagningsskurser och matfotograferingar. När det var dags för nytt kök så visste han att inga standardlösningar skulle funka. Nästan allt är specialbeställt och har specialmått.

– Det ska vara rejält. Inga touchknappar utan riktiga vred för hällen. Gasplattan är den största som finns. Så är det med all utrustning här – det är extra allt!

Kökets viktigaste uppgift är förstås inte enbart att vara matberedningsplats. Lika viktigt är den sociala samvaron som också ska finns här. Dessa båda hänger ihop. Mat och umgänge. Det är i köket vi träffas, pratar med varandra, är tillsammans. Därför är köket husets viktigaste rum!

– Vad jag vill ge mina barn är maten och umgänget, säger Anders. Mina barn började jobba med mig när de var 13 år. Det är viktigt med måltiderna, man samlas, pratar och umgås.

Anders Leven har jobbat med teve, radio och skrivit flera kokböcker. Han har dessutom två restauranger.

Anders bästa kökstips!

1. Köket måste vara lätt att göra rent.

2. Snabb diskmaskin är super.

3. Kylen bör vara stor, en kyl kan helt enkelt inte bli för stor.

4. Dubbla hoar är ett plus, gärna i två positioner så det inte blir kö.

5. Använd tåliga material.

6. Stora kastruller hellre än små. Det är mer användbart.

7. Bygger du helt nytt kök – så bygg rejält, kanske med en golvbrunn? Skåpen ska nås lätt så att du slipper lyfta högt och tungt.

Speciallösningar i kockköket!

1. Liten diskmaskin, som är en snabbdiskmaskin, klar på 2 minuter. Detta finns på alla restauranger för att man ska hinna med. När det bara är Anders och lilla familjen så använder han alltid denna, men vid stora middagar så är det den klassiska diskmaskinen som gäller.

2. Golvbrunn. Ett kök måste vara lättstädat, alla restaurangkök har golvbrunn. Hemma hos Anders är golvet av gotländsk kalksten och golvbrunnen finns i rummets ena hörna, alltså ingen risk för vattenskador och enkelt att svabba av.

3. Breda arbetsytor. Alla bänkytor är mellan 65 och 70 cm, standard i kök är annars 60 cm. Alltså mer yta att jobba på.

4. Extra bred ugn och ångugn. Inga standardlösningar, båda ugnarna är måttanpassade för den typ av plåtar (bleck som det heter på restaurangspråk) man använder på restauranger. Detta gäller även kylskåpet som också är bredare än ett standardkylskåp.

5. Jättestor diskho mått 55 x50, allt i rostfritt, för att få plats med blecken, stora kastruller och plåtar. Det finns även en mindre ho på köksön, där finns även en kran med kolsyrat vatten.

6. Jalusiskåpet är specialbeställt. Jalusin är detsamma som används för ambulanser och brandbilar, detta har Anders ritat och byggt själv. Här förvaras all småel, det vill säga kaffemaskiner, vattenkokare osv. Det är bara att dra ner jalusin så ser det städat ut!

7. Kyl med två zoner. Kylen har en 0 zon där det är 0 och en där det är 2 grader, en liten låda där man kan förvara färsk fisk. Snabb nedkylning är bra för hållbarhet.

8. Brevid köksön har Anders sitt kontor kombinerat med matbord. Den höj- och sänkbara underdelen kommer från Ikea. Bordskivan har Anders fixat själv. Här lagar man mat, äter och arbetar.

9. Förutom induktionshällen och gasen så har Anders ett stekbord på köksön. Här jobbar han när gästerna tar plats runt om för drinkar och drinktilltugg.

10. Skärmaskin! För dagarna man köper en bit Pata Negra.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar