Att välja kök bör göras med både hjärtat och hjärnan. Köket ska vara vackert och trivsamt utan att ge avkall på det praktiska.
Kärt barn har många namn. Husets hjärta, nav och själ är några av de ord man brukar använda när man talar om det kanske viktigaste rummet av dem alla – köket. Många bygger sitt hus med utgångspunkt från köket så man kan väl utan att överdriva påstå att köket är av central betydelse för hemmet. Att välja nytt kök kräver därför en hel del eftertanke. Det ska ju vara ett trivsamt och vackert rum att umgås i men ändå praktiskt och hygieniskt som arbetsplats.

Valfrihet
Med ett kök som är byggt av flyttbara moduler får du flexibilitet i köket. Vissa enheter kan du montera på hjul, andra bärs upp av ramar av aluminium med stödben. Basic ek lasyr mörkbrun är en slät fanerad lucka med massiva träkanter. Annorlunda, ultramodernt och samtidigt enkelt och stilrent. Stora utdragssystem ger bra överblick över innehållet. Basic finns i fem olika träslag och flera olika lasyrer. Ballingslöv.
Trendigt med mobilt på ben
Dagens kök kan kanske sammanfattas i ett ord; flexibilitet. I dag finns möjlighet att blanda både material och design. Många väljer kök som står både på socklar och ben och mixar material som rostfritt, sten, glas och trä.
Träslagen går ofta åt det ljusa hållet som ek och al och du kan välja mobila enheter i exempelvis form av en köksö. De ska också vara lättstädade. Kök på ben gör det lätt att komma åt med dammsugaren och när både porslinet och skafferiet flyttar ner i utdragslådor blir arbetet också mer ergonomiskt.
Utdragbara system utnyttjar ofta utrymmet bättre än traditionella skåp. Du får plats med mer saker på mindre yta och kommer också åt dem lättare.
Hur utnyttjar du köket?
När det är dags att välja kök kan det vara en god idé att sätta sig ner och fundera igenom vad det är man vill kunna göra i köket. Ska en person arbeta där eller flera tillsammans?
Behövs extra plats för svamptorkning, fiskrensning eller liknande? Ska barnen kunna göra kladdiga projekt med trolldeg, karamellfärg eller vattenfärger och ska det kanske finnas plats för läxläsning? Hur barnsäkert måste det vara?
Det gäller ju att inte glömma bort de praktiska detaljerna när man lockas av alla läckra inredningar. Köksbutikerna har konsulenter som hjälper till att reda ut vad du behöver i ditt kök och som kan ge förslag på lösningar, oftast utan kostnad. Dessutom har många kökstillverkare givit ut egna handböcker som kan ge nyttig information innan du sätter igång.
Minimalistiskt

Satsa på tålig arbetsbänk
Alla material har sina för- och nackdelar och alla vill självklart ha ett kök som åldras med värdighet och behag. Det är kanske främst arbetsbänken som slits värst och den kan du också få i massor av olika varianter.
Klinker- eller kakelplattor i arbetsbänken är lätt att torka av men det är svårare att hålla fogarna rena. Marmor är hårt och hållbart men kan få fläckar av rödvin. Massivt trä är populärt just nu men blir lätt missfärgat och får repor och märken, vilket i och för sig vittnar om livet i köket.
Rostfritt stål är enkelt att hålla rent men blir också repigt med tiden. Inget material står helt emot slitage men genom att ta reda på fakta är det lättare att välja det som passar dig och dina behov.
Skaffa smart förvaring
Köket blir ofta en plats för en uppsjö av nödvändiga och mindre nödvändiga prylar.
Nya köksinredningar har massor specialsystem för förvaring av kökets alla hjälpredor.
Det finns utdragbara system för både porslin och kryddor, utdragbara skafferier och stora lådor som ger en bra överblick över innehållet. Hörnskåpslösningar, strykbrädesmekanism och städredskapskorgar finns också för den som vill och disktorkskåp döljer finporslinet efter middagen.
Modernt kök i gammal stil

Nackdelen med specialinredda utrymmen är att de ofta är dyrare än traditionella skåp, och utdragssystemen kan med tiden bli slitna och instabila. Speciella repningsskydd håller dock skåpluckorna snygga om du har utdragbara lådor eller hyllor.
Ett alternativ till utdragssystem är att ha en öppen förvaring, vilket blir allt mer populärt. Där ställer du det som är snyggt att se på och stoppar undan resten. Snygga burkar och korgar döljer det du inte vill visa. Det finns också mängder av produkter för att hänga upp saker; skenor, krokar och magnetlister är några exempel.
Modernt för den kräsna

Behövs bygglov?
Om du gör om i ditt kök så att ingreppen berör vatten- och avloppssystem, ventilation, skorsten eller bärande konstruktioner behöver göra en bygganmälan. Du kan rådgöra med exempelvis stadsarkitektkontoret i din kommun om vad som gäller. De lagar som påverkar kök hittar du i Miljöbalken.
Effektfullt

Kökshuset.
Att tänka på när du väljer nytt kök:
Tänk efter vad du vill kunna göra i köket och planera därefter
Behövs arbetsyta för en eller flera personer?
Hur barnsäkert måste det vara?
Passar ditt favoritmaterial dina behov? Tänk framåt, ett kök ska ju hålla i många år!
Vilken typ av förvaring passar dig bäst?
Monterat eller omonterat
Kök säljs antingen monterat och klart eller omonterade i paket. Det är inte alltid helt enkelt att sätta ihop omonterade skåp och lådor och det kräver framförallt tid. Därför bör du vara observant på vad som ingår i priset.
Lästips
Köket – planera för trivsel och funktion av Gunilla Lauthers, Ica bokförlag
Boverkets byggregler, BBR 1999
Mer information:
Ballingslöv 0451-460 00 www.ballingslov.se
HTH www.hth.se
Ikea 020-43 90 50 www.ikea.se
Kvänum 0512-79 77 00 www.kvanum.com
Kökshuset 08-664 22 22 www.kokshuset.se
Marbodal 0502-170 00 www.marbodal.se
Myresjökök 0476-557 00 www.myresjokok.se
Tibrokök 0504-436 00 www.tibrokok.se