Matskribentens kök

Stort, öppet och med många rejäla arbetsytor. Så inreder matexperten sitt eget kök.


Det här är inte ett kök vilket som helst. Det här är proffsets kök. Carolina Soudah är matskribent och jobbar bland annat med Arla Foods och tidningen Allt om Mat. Så när den nya villan skulle byggas var köket ett av det allra viktigaste rummet, precis som för de flesta av oss. Köket ska fungera både för familjen och som arbetsplats, mitt i hemmet. Här provlagar Carolina recept och har matlagnings- och vinkurser. Men köket är också ett vanligt familjekök med plats för läxläsning och eftermiddagssnack.

Köket är ett HTH-kök, byggt för drygt ett år sedan, centralt placerat i husets bottenvåning. Det är det första man kliver in i efter hallen, först därefter följer vardagsrum och matplats, i nära kontakt med köket. Vid den extra stora köksön, i mitten av köket och i mitten av huset, lagar inte bara Carolina mat, här äter familjen ofta middag och barnen använder det som lek- och läxbord på eftermiddagen. Köksön var ett av de viktiga önskemålen. Jag vill inte bara ha mycket arbetsytor, jag vill ha stora, säger Carolina. Det behövs när man lagar mat. Man ska kunna ta fram alla redskap och ingredienser utan att det ska bli trångt.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Ett gammeldags kallskafferi var drömmen som blev sann. Det här är ett skafferi så stort att man kan gå in i det och vintertid är det kylskåpskallt.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

De långsmala fönsterna ger köket ett härligt dagsljus. Skåpen fick dock flyttas upp något. Handduschen är otroligt praktisk när man diskar stora plåtar.

Spis med två ugnar

Köket är fullt av små smarta lösningar som gör det funktionellt. Bland annat har man verkligen tänkt till när det gäller eluttagen, enbart köksön har fyra, två på var sida. Det behövs för att kunna använda de olika köksmaskinerna var man än önskar jobba. Med många eluttag kan man dessutom vara flera som arbetar i köket samtidigt, vilket är trevligt ibland.

Spisen är en Husqvarna Regina Connaisseur Max med två ugnar. Två ugnar behövs när man lagar mycket mat samtidigt. Jag skulle aldrig klara mig med bara en, säger Carolina. Hur ofta är det inte som man ska laga mat med olika gradantal till en middag? Dessutom behöver man inte värma upp den stora ugnen om man bara ska laga något snabbt.

Det stora kallskafferiet som var standard i äldre villor har dessvärre försvunnit från de flesta moderna kök. Det tycker Carolina är synd eftersom ett kallskafferi är perfekt för alla matintresserade. Men i det här önskeköket finns det i alla fall ett riktigt kallskafferi, så stort att man kan gå in i det. Här förvaras konserver, specerier och den hemlagade marmeladen. Och här ryms också en hörna för sopsortering, praktiskt förlagd nära köket men ändå dold.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Inga röriga kryddhyllor ovan spisen. Här är allt samlat i ett praktisk utdragbar kryddskåp precis bredvid spisen. Egentligen är det för varmt för kryddorna här, men hittills har det fungerat.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Hela undervåningen i den nybyggda villan är öppen. Köket är det centrala navet i huset. Spisen är en Husqvarna Regina Conna-isseur Max. Fläkten heter Arcad och kommer från Fjäråskupan.

Många matplatser

På bottenvåningen finns sammanlagt tre olika matplatser. En lite enklare vid köket, sedan själva köksön och så en finare matplats för de stora festerna – eller om man är många! Det senare händer rätt så ofta när några familjer med barn samlas.

Precis bredvid köket finns en utgång till en härlig altan med solläge året om. Det är skönt att kunna gå direkt ut från köket. Denna köksutgång var en av de tre önskemål som styrde lösningen av köket. De andra två var den stora köksön och så den centrala placeringen i en öppen planlösning i mitten av huset. När jag jämför köket med våra första ritningar så blev det faktiskt precis som jag önskade det. Och det fungerar också precis så som jag drömt om avslutar Carolina.

Matproffsets bästa tips

  • Stora arbetsytor. Ska man laga god mat behövs utrymme för redskap och ingredienser. Men stora ytor är också bra så barnen kan vara med i köket, på sin kant, utan att störa själva köksarbetet.
  • Elkontakter vid arbetsytorna. Man behöver inte bara mycket arbetsyta, man behöver också kunna stå med mixern, eller vilken köksmaskin det än gäller, vid olika platser i köket. Ofta sitter min man Mikael och jobbar med datorn på köksön och då behövs också kontakter.
  • Stort kallskafferi. Det är omöjligt att få plats med alla burkar och flaskor i kylskåpet. Jag samlar lätt på mig massor av ingredienser! På vintern har skafferiet kylskåpstemperatur, perfekt för all julmat som annars är svår att få plats med.
  • En bra fläkt. Den måste kunna suga ut allt matos och samtidigt inte låta för mycket.
  • En spis med två ugnar. I mitt jobb måste jag ha tillgång till två ugnar eftersom ibland provlagas det flera olika rätter på en gång. I ett vanligt hem är det perfekt att laga steken i den ena ugnen på 125 grader och potatisen i den andra på 225 grader.
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar