Ser köket ut så här om tio år?

Boytorna krymper i takt med de ökade bygg- och boendekostnaderna. Hur ser köket ut i framtiden?


Mjuka former utmärker den här köksvisionen, där man också tänkt på ergonomin och anpassat för äldre och rörelsehindrade. Kylskåpet som hemterminal finns redan som prototyp – om några år kan det vara ute i handeln.

Boytorna krymper i takt med de ökade bygg- och boendekostnaderna. Vi måste ta tillvara utrymmena bättre. Har vi då råd att avsätta ett helt rum till kök? Utställningsköket var tänkt att vara en del av ett stort allrum, och utformat närmast som en väggmöbel, som inte gjorde mycket väsen av sig när den inte användes. Vill man bara laga till en liten frukost här eller fixa ett mellanmål behöver man bara använda en del av det. Till middagen fälls det ut helt och hållet och lämnar på nytt utrymme när man ätit och plockat undan.

Utrymmessnålt

Också inom köket vill man spara på ytorna. Det gamla skafferiet var inte så dumt, men de skafferiskåp som ersatte det har inte alltid varit så rymliga och överskådliga. Redan nu lanseras istället det utdragbara skafferiet, som är tänkt att ligga i anslutning till spis och arbetsbänk. Det är utrymmessnålt, ger tillgång till varorna från båda sidor och är lätt överblickbart. Självklart tål det full last, även i helt utdraget läge.
Även när det gäller de andra förvaringsutrymmena verkar det som om fullt utdragbara sektioner och lådor är modellen, och skåp med dålig åtkomlighet och översikt ska inte behöva finnas längre. Hur många gånger har man inte upptäckt att man för rätt länge sedan redan hade köpt den nyss inhandlade varan, och längst bak i något skåp eller i kylen hittat paket och burkar med för länge sedan passerade ”bäst före”-datum? Det sista kan annars kanske kylskåpet hålla reda på åt en – matar man in detta datum i skåpdörrens terminal (kanske sker det automatiskt vid inscanning av varans streckkod) kan man på skärmen få ett meddelande om det är något som håller på att bli för gammalt! Skåpet kan också hålla reda på din kom ihåg-lista och sända e-mail om vad som önskas till den Internetanslutna butik du brukar handla från, fungera som familjens elektroniska anslagstavla och föreslå recept på rätter som går att åstadkomma av just det du har hemma för tillfället.

I det utdragbara skafferiet hittar man det mesta lättare och slipper rota efter det som hamnat längst bak. Väggmöbel när det inte används, utrymmessnålt och miljöanpassat. Är det så framtidens kök kommer att utformas?

Bekvämt och funktionellt

Några standardhöjder gäller inte i framtidsköket – alla är vi olika, och här kan arbetsytorna höjas och sänkas efter längd och önskemål från den som använder dem. Underredet till köksmaskinen kan vara inbyggd i arbetsbänken, och tillbehören förvaras lätt åtkomliga i en låda intill. Korgarna lyfts när man tömmer eller fyller på i diskmaskinen, eller -maskinerna – det är praktiskt att ha två, om man vill slippa odiskat porslin och kladdiga bestick även när den första maskinen är fylld strax före, under och efter diskningen. Ugnen kan också höjas till bekväm arbetshöjd när det man lagat eller bakat dras ut. Kokytan på spisen kan flyttas eller t o m rullas fram till matbordet.

Kyl- och frysskåpet fungerar samtidigt som hemterminal, och om varorna man vill ha hemma börjar ta slut får man en påminnelse och beställer direkt från köket till sin butik, för snabb hemleverans. Vill man går det förstås också att sköta bankärenden, höra musik, se de senaste nyheterna eller väderutsikterna och mycket annat härifrån. Kanske blir skåpet med tiden röststyrt, så att man direkt får fram facket med margarin eller tomater när man ber om det!

Med möjligheten att växla mellan två maskiner slipper man ha disk framme och behöver inte plocka in och ut ur köksskåpen.

Miljöanpassat

Redan ser vi att energisnåla vitvaror slår igenom mer och mer, och i det nya köket spar man ännu mer vatten och energi i diskmaskinen, som blir tvådelad, så man inte alltid behöver fylla den helt för att få maximalt energisparande användning för den. Kyl och frys får också mindre avdelningar, så att inte så mycket kyla läcker ut när de öppnas. Diskbänken har en vattensparande armatur och variabla försänkningar, och sopsorteringen är automatisk och datastyrd.

I våras gick en TV-serie med titeln ”Framtiden i backspegeln”, och där fick vi ta del av vad man 1965 trodde om år 2000. Allt var inte så träffsäkert, men dataterminalen och mikrovågsugnen är exempel på vad förutspåddes vara en del av vår vardag nu. Att se 35 år framåt i tiden är betydligt svårare än att gissa hur det ser ut om ett decennium, så kanske den här visionen ligger ganska nära vår köksvardag om tio år?

Foton: Hettich, Hans Björkman, Lennart Dannstedt, Electrolux

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar