Tre köksdrömmar som blev verklighet

Här tittar vi in hos tre familjer som efter mycket slit äntligen format sina kök precis som de vill ha dem.


Vägen till drömköket är ofta lång och full av funderingar, diskussioner och kreativ vånda. Och det är inte alltid som ursprungsidén blir den färdiga lösningen.

Alla familjer har sina speciella önskemål när det gäller hur drömköket ska vara utformat. En stor familj kräver gott om ytor att umgås på, den matlagningsroade satsar kanske på exklusiv spis och rejäla arbetsytor, den vågade väljer häftig färg och spännande design. De tre familjer vi valt ut har helt olika smak och önskemål, det enda de har gemensamt är faktiskt att de alla har en teve i köket!

Ljust och lantligt

Köket badar i ljus hela dagen och kvällar. För att maximera ljuset är dörrarna i glas. Till höger ur bild finns en altandörr. Köksön i mitten är oval och fyller många funktioner. Här lagas mat, här sitter man och umgås, diskar m.m. Spiskåpan är tillverkad hos plåtslagare till en låg kostnad. Den ger dessutom rummet karaktär.

När formgivaren Olof Bratt och konstnären Katrin Kahl skulle rita sitt kök resonerade de sig fram till många kloka tankar om funktion och estetik.

– Glädjen över att planera och projektera och göra det ytterst noggrant är det roligaste jobbet, och dessutom gratis säger Olof övertygande. – Allt behöver inte vara så dyrt, i det här köket är till exempel väggarna klädda med råspont både i väggar och tak.

En praktisk idé att ta efter. Till vänster är diskmaskinen i arbetshöjd. Här plockas det in och ut ur diskmaskinen och direkt in i skåpen. Överskåpen är inbyggda i väggen vilket ger ett harmoniskt intryck. Alla snickerier är tillverkade av ett snickeri. Vem har påstått att en bänkskiva måste ha samma höjd? En vacker och bra lösning är denna skåp och lådvägg i olika höjd. En bänkskiva i marmor och sandstensplattor som dekoration stämmer fint med de målade snickerierna. De öppna glasdörrarna leder ut till en ljuvlig uteplats.

Separat diskhörna

Förutom att väggar, tak och snickerier skulle vara vitmålade så planerade de köket efter dagsljuset. Fönstrens och dörrars placering skulle följa solens gång. Alla snickerier är målade på plats vilket gör att färgen åldras vackert och att det är lättare att måla om.

En del av köket är separerat för disk och består av köksskåp och diskmaskin i arbetshöjd och på bekvämt avstånd från varandra. Här är dessutom överskåpen inbyggda för att behålla rummets karaktär.
Vid köksön finns ytterligare en diskmaskin, denna är avsedd för stora kastruller och uppläggningsfat. Spiskåpan har man låtit plåtslagaren tillverka till en bråkdel av kostnaden hos en designbutik.

Skönast är matplatsdelen med ett gediget bord med extra skiva och stolar i oljad ek från Mio:s nya kollektion Up Town. ( Dessutom formgiven av Olof och Katrin)En åldrad trågsoffa fylld med randiga bolstervar och Katrins tavlor på väggarna ger rummet personlighet och hela köket är fyllt med atmosfär.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar