Bygg Lisa Lemkes köksö – steg för steg

Tv-kocken Lisa Lemke har en rustik köksö inspirerad av slaktarblock, som maken Marcus byggt till henne i present. Här är hela instruktionen för att bygga en egen!

Bild: Helene Bernstone

Bild: Helene Bernstone

Bygg Lisa Lemkes köksö!

Bild: Helene Bernstone

Bild: Helene Bernstone

Bygg en egen träskiva till köksö – Lisa Lemkes instruktion.

Bild: Helene Bernstone

Bild: Helene Bernstone

Lisa Lemke fick bordskivan i present.


Är du sugen på att bygga en egen köksö? Här är instruktionen för att bygga tv-kocken Lisa Lemkes rustika köksö – inspirerad av slaktarblock. Underredet på bilden kommer från Ikea, men det går också bra att bygga ett eget.

Du behöver:

 • Plankor
 • Trälim
 • Lång träskruv
 • Rondellslip (finns att hyra)
 • Två grova plattjärn bockade till önskad storlek
 • Fransk träskruv
 • Hårdvaxolja
 • Eventuellt träbitar att fylla springorna med

Gör så här:

 1. Såga plankorna i små, lika stora bitar (hur smala beror på hur tjock skiva du vill ha).
 2. Sätt ihop plankbitarna med ändträet uppåt, sätt ihop med både trälim och träskruv. Kom ihåg att skruva både diagonalt och vertikalt så att alla bitar verkligen sitter ihop med varandra. Det är bättre med för många skruvar än för få.
 3. Låt torka och sätta sig ordentligt. Bordsskivan får gärna stå ett par veckor inomhus och torka.
 4. Fyll i eventuella större springor med träbitar som du formar till kilar.
 5. Slipa bordsskivan till önskat resultat. Lisas man hyrde en rondellslip och började sedan med att slipa med slippapper 60, för att sedan gå över till 120 och avsluta med slippapper 180.
 6. Låt en mekaniker bocka plattjärnen till önskad storlek.
 7. Borra hål i plattjärnen och skruva i fransk träskruv så att de ger känsla av att hålla ihop träskivan.
 8. Fäst sedan träskivan på önskat underrede. Detta underrede kommer från Ikea, men man kan även bygga ett eget.
 9. Behandla köksön med hårdvaxolja i två omgångar, följ instruktionerna på förpackningen.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar