Ge köket ny lyster med smidig köksö

En smidig köksö kan användas till mycket och ger köket – förutom nya häftiga funktioner – ny lyster. Om du lyckas väl kommer köksön garanterat att bli kökets nya stjärna. 


Vilken köksö vill du ha?

En viktig funktion för en smidig köksö är bra förvaring. Du kan förvara saker bakom luckor, i kökslådor eller på hyllplan.

Andra funktioner som en köksö uppfyller är som avlastningsyta, arbetsbänk, matbord eller bardisk.

När du bestämt dig för vilka funktioner du vill att köksön ska fylla i ditt kök så är det viktigt att fundera över var någonstans du vill placera köksön. Står köksön på behändigt avstånd från spis, kyl och frys så har du redan räknat ut att den kommer att användas till matlagning, beredning av sallader och annat som hör kökssysslorna till. 

 

 

”Häng” vid köksön före middagen

Har du större tillställningar och matbjudningar så kan köksön användas som mindre matbord eller som en plats där ni kan ”hänga” innan maten och servera välkomstdrinkarna. Det är viktigt att passa in rätt barstolar utifrån köksöns bredd, höjd och omkrets. Detta är också viktigt för helheten så att det ser både snyggt och naturligt ut.

Skapa luft runt köksön!

En köksö gör sig väl i mitten av köket, som en avgränsare mellan kök och vardagsrum eller nära spis, kyl och frys. Oavsett vilket så är det viktigt att du skapar luft runt köksön så att du kan gå och dansa utan att det blir för trångt. 

Saker att tänka på innan du slår till

Du kanske också vill kunna ansluta el och vatten till köksön? Du kanske vill installera en laddningsstation för mobiler och surfplattor eller kanske ha en köksö med diskho? Detta är saker du bör ha i åtanke när du letar köksö och saker som måste vara förberedda innan du ställer ner köksön på den plats du valt ut.

En köksö kan också användas som en plats för socialt umgänge och som samlingsplats för vänner och familj. Ett öppet kökslandskap med köksön placerad centralt ger ett välkomnande intryck och drar garanterat till sig allas blickar.

 

 

Kläm inte in köksön!

En köksö som ser inklämd ut fungerar lika dåligt som en köksö som är alldeles för liten sett till den totala köksytan.

Med det sagt går det alltså inte att passa in vilken köksö som helst i köket. Det är viktigt att köksön har rätt storlek. Som vi redan varit inne på är det alltid eftersträvansvärt att behålla mycket luft runt köksön. 

Har du tagit rätt mått på takhöjden så kommer du kunna hänga upp en snygg kroklist där du kan fästa kastruller, stekpannor, grytor, vispar, slevar och andra köksredskap. Med rätt mått blir det enklare om du beslutar dig för att hänga upp häftiga lampor ovanför köksön.

 

Unna dig härlig hemmagjord Toffifee när köksön är på plats.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar