Läsarfråga: ”Varför möglar osten så snabbt?”

Varför möglar osten fort, undrar en läsare. Experten svarar!

Möglig ost

Jag har problem med att osten möglar i kylskåpet, och det känns trist att behöva slänga den. Kan man äta hårdost som har börjat mögla? Hur undviker jag att osten möglar så fort?

Joel

Svar: Den går bra att äta om du först skär bort mögelfläckarna och ytterligare minst två centimeter runt det angripna stället. Ostens konsistens är så pass kompakt att mögelsvampen begränsas till området närmast mögelfläcken. Många mögelsvampar kan växa i kyltemperaturer, så det kan därför vara svårt att helt förhindra mögelväxt. Generellt gäller att ju ka-llare maten förvaras, desto längre håller den. En bra temperatur i kylskåpet är 4 grader. Har du tråkiga ostkanter går det bra att riva och frysa in till framtida gratänger och pajer.

Catarina Flink, mikrobiolog, Livsmedelsverket

Läs också: Så slipper du skidbacken på osten!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar