En genial lathund – för att ta lagom stor matportion

Kokar du också alltid på tok för mycket pasta, ris och linser? Vi har tagit fram den geniala lathunden för att mäta upp rätt mängd av torrvarorna. 


Det är svårt att veta hur mycket pasta, ris och linser man ska koka upp för att bli lagom mätt. Vi har hittat riktlinjerna du kan följa för att bli mätt utan att överdosera.

 

Här är portionsmåtten för torrvarorna

Torrvarorna sväller ganska mycket under kokningen, men här är en riktlinje för de okokta måtten.

  • Ris: strax under 1 dl ris för en portion. 3 dl ris för 4 portioner.
  • Pasta: strax under 100 gram pasta per person. 300 gram för 4 portioner.
  • Linser: 0,5 dl för en portion.
  • Mathavre: 0,5 dl för en portion.
  • Quinoa: 0,5 dl för en portion.
  • Bönor och kikärter: 1 dl för en portion.

 

Portionsstorleken spelar roll beroende på hur mycket du väger och hur mycket du rör på dig. Dessa riktlinjer utgår vi från en kvinna på 65 kilo som utövar lättare motion ett par gånger i veckan. Det här är ett enkelt sätt att se till så det inte blir för mycket mat. Men kom ihåg att hungern och energibehovet avgör hur mycket du bör äta också.

 

Handmetoden för rätt portionsstorlek

Tycker du fortfarande att det känns avancerat med dessa mått? Då kanske du gillar handmetoden bättre, det är en annan smart metod för rätt portionsstorlek – då mäter du maten med handflatan. En portion pasta motsvarar din knutna näve. En portion kött ska ha storleken av din handflata. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar