Ledare: Husets hjärta är privat

Att laga mat och pyssla i någon annans kök kan vara en utmaning.


Det händer ibland att man tvingas laga mat i andra människors kök. Det utvecklas, åtminstone i mitt fall, ofta till en både fumlig och tidskrävande manöver. Tafatt famlar jag runt efter rivjärn och durkslag och försöker förstå någon slags ordning.

För två somrar sedan bytte vi huset i förorten till en lägenhet på Rivieran via en home-exchange-sajt. Jag fick en smärre chock när jag klev in i det överbelamrade franska köket. Det var så mycket grejer – och mat –  överallt. Bland annat ett kylskåp fullproppat med proviant för flera veckor där konserver och rester trängdes med olika ostar av skiftande kvalitet. Min yngsta dotter inspekterade allt med äcklad min. Själv tänkte jag med stigande oro på vårt eget, kliniskt urtorkade kylskåp innehållandes ett tajt paket fetaost, några tomater, fyra ramlösa och en rödlök. Jag hade planerat att det skulle kännas fräscht och framförallt lite hotelligt. I jämförelse verkade det nu bara snålt.

Efter några dagar hade vi acklimatiserat oss. Vi började till och med äta av ostarna. Men rivjärnet hittade vi först näst sista dagen.

Svenska villaägare är väldigt konservativa till vilken stil man vill ha i köket visar vår senaste villapanel; vitt och klassiskt ska det vara om ni får bestämma. Därför tänkte vi som en julklapp i detta nummer ge er lite färgsprak i köket. God jul, gott nytt år så ses vi i februari.

Camilla von Otter
Chefredaktör

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar