Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch

Undrar du hur länge mat i frysen håller sig fräsch? Här är vår guide gällande frysmatens hållbarhet!


Att förvara mat i frysen är bra på många sätt, men det är även lätt att glömma bort maten som ligger i frysen – därför har vi samlat rekommendationerna för hur lång tid olika matprodukter kan förvaras i frysen utan att bli dåliga.

Det är inte farligt att äta mat som legat för länge i frysen, men kvalitén och smaken kan försämras, liksom konsistens och näringsvärde. För att vara säker på om maten är bra eller inte är det rekommenderat att lukta och smaka på maten. 

Infrysning är ett smart sätt att förvara mat, bröd och kakor på. Men ju mer fett bakverken eller maten innehåller desto kortare tid kan de förvaras i frysen – på grund av att fettet härsknar.  

Frys ned och tina upp maten på bästa sätt

Frysta grönsaker i skålar

Det är viktigt att ha tillräckligt kallt i frysen, 18 minus är lagom temperatur för frysen. Det är viktigt att kyla ned maten innan du fryser in den, just för att inte höja temperaturen i frysen, maten kan nämligen bli uttorkad om den förvaras i för hög temperatur.

Upptiningen av maten är allra bäst att göra i en oöppnad förpackning i rumstemperatur. Ett stort bröd tar 2-4 timmar att tina och mindre bröd ca 45 minuter, men det går att tina brödet i mikrovågsugnen också.

Det är även smart att tina frysvarorna i kylskåpet några timmar, då tinar produkten långsamt och behåller mer av sin vätska.

 

18 minusgrader – perfekt för frysen

Det är en god idé att ha frysen inställd på 18 grader minus. Det är just för att utvecklingen av bakterier inte kan växa i 18 minusgrader eller kallare.  När man tinar maten börjar bakterierna föröka sig igen och näringsämnena förstörs – därför ska man inte frysa om maten för många gånger.

Rekommendation för hur länge du kan förvara mat i frysen:

Frysta grönsaker i påsar

  • Matbröd kan frysas i 6-12 månader
  • Mjuka kakor och bullar med mycket fett bör inte förvaras längre än 3 månader i frysen.
  • Frukt och bär kan förvaras i frysen upp till 12 månader.
  • Grönsaker och svamp – även dessa kan förvaras upp till 12 månader
  • Färs, chark och rökta varor (exempel köttfärs) upp till 3 månader i frysen
  • Magra fiskar (torsk) kan vara i frysen mellan 6-12 månader
  • Feta fiskar (lax) kan vara i frysen mellan 2-4 månader
  • Fläsk (griskött) upp till 6 månader
  • Magert kött (fileer eller vilt) upp till 12 månader
  • Fetare kött (högrev av nöt) upp till 6 månader
  • Färdiglagad mat mellan 3-6 månader

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar