Överraskande skälen: Därför bör du äta rotselleri!

Klimatsmart, nyttig och god. Rotselleri är en rotfrukt som förtjänar större uppmärksamhet. Det här visste du inte om grönsaksdiskens fula ankunge!

Rotselleri kallas ibland för ”den fula ankungen” på grund av sitt utseende. Men låt dig inte avskräckas av den knotiga ljusbruna knölen. För på insidan består den av ett krispigt och perfekt elfenbensfärgat fruktkött – och kan betraktas som en riktig svan!

Rik på vitaminer

Rotselleri är dessutom väldigt bra att äta, då den inte bara är god och smakrik, utan också innehåller massor av vitaminer! Växten har låg energi- och fetthalt, men är istället rik på nyttigheter som K-vitamin, B-vitamin och C-vitamin, samt fosfor och kalium.

– Rotselleri är en av mina favoriter! Den knotiga knölen är fullproppad med ämnen som är bra för ditt immunförsvar. Det är en av de nyttigaste rotfrukterna vi har och den är god som både huvudrätt och tillbehör, säger Toril Gulbrandsen, kock och matrådgivare på danska OFG.

Så äter du rotselleri

Rotselleri passar utmärkt i både soppor och mos. Du kan rosta den i ugnen och servera den till både kött och fisk. Förutom roten kan du äta både blad och stjälkar, och den håller upp till fyra månader i kylskåpet. En annan positiv sak med rotselleri är att de man hittar i grönsaksbutiken ofta är odlade i Sverige – vilket gör den klimatsmart. Så du kan alltså äta rotselleri med fullgott samvete!

Visste du att?

Homeros nämner selleri i sitt epos ”Odysséen” från omkring 700 f.Kr. under namnet selinon och växten har odlats i länderna kring Medelhavet i över 3 000 år.

Läs också: Så förvarar du frukt och grönsaker bäst


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar