Det enda vi vill ha just nu är äpplen! Matprofilen och TV-kocken Tareq Taylor bjuder på sitt bästa recept på äppelchutney ur nya boken “Sylta, safta och lägg in”.
Du behöver:
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 röda chili
- 2 tsk gula senapsfrön
- 2 tsk bruna senapsfrön
- 1 msk korianderfrön
- 4 lagerblad
- 2 kvistar krondill
- 1 tsk salt
- 200 g strösocker
- 1 dl vatten
- 1 kg äpplen
- 3/4 dl ättika 12 %
Så här gör du äppelchutney:
- Hacka löken och vitlöken grovt.
- Kärna ur och hacka eller strimla chilifrukterna.
- Lägg lök, chili och alla kryddor i en vid, tjockbottnad, rostfri kastrull.
- Tillsätt socker och vatten. Låt koka upp och koka tills vattnet nästan har dunstat bort.
- Kärna ur äpplena och skär dem i 2 x 2 cm stora bitar.
- Rör ner äpplena och ättikan i kastrullen och koka upp. Låt sedan småkoka i ca 20 minuter tills en stor del av vätskan har avdunstat. Smaksätt eventuellt med lite mer ättika i efterhand.
- Häll upp äppelchutney i steriliserade och varma glaskonserver. Sätt på locken och vänd burkarna uppochner under nedkylningen. Förvara mörkt och svalt.
Nu kan du njuta av din goda äppelchutney!
Läs också: Sylta och safta – knep och recept