Recept: Friterade äppelringar med vaniljglass

Äpple, kanel och glass är en oemotståndlig kombination. Här bjuder Mattias Kristiansson på ett härligt glassrecept från sin kokbok Vegomenyer – festliga trerättersmiddagar för alla tillfällen. 


Friterade äppelringar med vaniljglass

Du behöver: 

  • 2 äpplen
    1 dl vetemjöl

 

Frityrsmet

  • 2 dl vetemjöl
  • 1⁄2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
1
  • 1⁄2 dl kallt kolsyrat vatten
  • 2 liter rapsolja att fritera i

 

Topping

  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk mald kanel

 

Till servering

Vaniljglass, t.ex. ägg- och mjölkfri havre- eller sojaglass
äpple i bitar
 kanel.

 

Friterade äppelringar

1. Kärna ur och skiva äpplena i centimetertjocka skivor. Vänd i vetemjölet.

2. Vispa ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa sedan ner lite vatten i taget tills du har en slät smet utan klumpar.

3. Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull.

4. Vänd äppelskivorna i frityrsmeten och ploppa sedan ner dem i oljan. Fritera gyllenbruna, ca 2 minuter på varje sida.

5. Lyft upp äppelskivorna med en hålslev och vänd dem i en blandning av strösocker och kanel. Servera genast tillsammans med vaniljglass, lite äppelbitar och kanel.

 

 

 

Vegomenyer – Festliga trerättersmiddagar för alla tillfällen (Semic), ca 168 kr. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar