Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!


Marängglasstårta

Du behöver (8 bitar)

  • 3 stora äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl rice krispies

Kolasås med citron

  • 2 dl vispgrädde • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk pressad citron • 1 tsk rivet citronskal

Fyllning

  • 500 g jordgubbar
  • 7 dl vaniljglass 

 

Gör så här

1. Kolasås: Blanda grädde, socker, sirap och citronsaft i en kastrull. Sjud kolasåsen ca 15 minuter. Blanda ner citronskalet. Koka upp och låt kallna.

2. Sätt ugnen på 150°. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning och vispa ca tre minuter, tills maräng- smeten är blank. Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten, cirka 20 x 30 cm, på bakplåts- papper i en långpanna.

 

Läs även: Sommarens godaste (och enklaste) dessert med jordgubbar 

  

3. Grädda mitt i ugnen cirka 35 minuter. Öppna luckan och låt marängen torka medan ugnen kallnar. Skär marängen i två avlånga bitar, 10 x 30 cm. 4. Snoppa och skiva jordgub- barna. Skeda upp glassen och lägg den på den ena maräng- bottnen. Strö över jordgub- barna. Ringla över hälften av kolasåsen, resten kan sparas cirka två veckor i kyl. Lägg
på den andra marängbottnen och servera. 

 

Bonniers stora bakbok – Sötebröd, surdegar och salta kex (Bonnier Fakta), ca 243 kr

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar