Sommarens godaste hamburgare – halloumiburgare!

Missa inte sommartrenden – halloumiburgare. Fredagskocken Mattias Larsson bjuder på sina bästa grilltips och ett fantastiskt recept på vegetarisk burgare med tomatsalsa och koriandercreme.


Grillad halloumiburgare med tomatsalsa, koriandercrème och sallad

Du behöver (4 portioner):

  • 4 bitar halloumi à ca 150 g
  • olivolja
  • 
4 hamburgerbröd
  • sallad

Koriandercrème

  • 2 äggulor
  • 2 tsk pressad citron
  • 2 tsk dijonsenap
  • 
2 msk hackad koriander
  • 1 1/2 dl olja med neutral smak
  • salt

Tomatsalsa

  • 100 g cocktailtomater
  • 1/2 röd chilifrukt
  • 2 tsk pressad lime
  • 
2 tsk olivolja
  • salt

 

Gör så här:  

1. Börja med koriandercrèmen: Lägg äggulor, citronsaft, dijonsenap och koriander i en matberedare och starta mixern. tillsätt rapsoljan droppvis under mixningen och fortsätt mixa tills det bildas en tjock kräm. Smaka av med salt.

2. Fortsätt med tomatsalsan: Klyfta tomaterna. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda tomater, chili, limesaft och olivolja. Smaka av med salt och låt marinera några minuter.

3. Pensla halloumin med olivolja och grilla på direkt värme ett par minuter på varje sida tills de får en fin grillad yta. Dela och grilla bröden. Montera ihop burgaren.

 


Läs även: Recept på smaskiga pizzabullar 

 

Så lyckas du med grillningen – kocken Mattias Larssons bästa tips

1. Satsa på bra råvaror.

2. Grilla med locket på! När locket är på så bildas en unik atmosfär som ger det goda resultatet och när locket är på så börjar det inte brinna och maten blir grillad i stället för eldad.

3. Grilla tillsammans (det är så mycket roligare och enklare att hjälpas åt och umgås). 

4. Satsa på en redig klassisk klotgrill och se till att den har ett luftspjäll undertill och ovantill. Dom som kostar lite extra är oftast mycket bättre och håller betydligt längre vilket gör att grillningen blir roligare och det blir oftast billigare i längden då du inte behöver byta ut din grill lika ofta.

5. Pensla dina råvaror med lite olja och är det så att dom fastnar så låt de ligga kvar en stund så bildas en fin grillad yta och efter det så lossnar råvaran (med andra ord försök inte slita loss en råvara som börjat fastna).

 

 

Recept från boken Grilla! (Bokförlaget Semic), ca 165 kr. 

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar