Recept på Sveriges godaste kladdkaka

Olof Viktors kafé i Skåne lagar Sveriges godaste kladdkaka. Här är receptet på den kladdigaste kakan du någonsin ätit.

På den skånska östkusten ligger ett kafé utöver det vanliga. Sommaren 2013 utsågs Olof Viktors kafé till Sveriges bästa av restaurangguiden The White Guide. Nu har Mårten Göthberg, vd på Olof Viktors kafé tillsammans med författaren, konditormästare och bagarmästare Jan Hedh skrivit boken Gofika, proppfylld med Sveriges godaste recept. Här är deras version av en klassisk kladdkaka.



Recept kladdkaka

Springform, 25 cm i diameter
Bakplåtspapper
250 g osaltat smör
200 g (knappt 2 1/4 dl) socker
200 g (4 st) ägg
250 g mörk choklad (kakaohalt 70 %)
70 g (1,1/2 dl) vetemjöl

Så gör du:

1. Lägg bakplåtspapper i formens botten och smöra ringen.

2. Sätt ugnen på 180°C.

3. Rör det rumsvarma smöret krämigt med sockret och vispa i ca 5 minuter.

4. Tillsätt de rumsvarma äggen ett och ett och rör till en jämn smet.

5. Finhacka chokladen och smält den i microvågsugn eller vattenbad eller omrörning tills den har en temperatur av 50-55 °C.

6. Rör ner den smälta chokladen i smörblandningen.

7. Sikta ner vetemjölet i bunken och blanda in det också.

8. Fyll smeten i formen och dtryk upp den längs kanten med slickepotten.

9. Grädda i 25-28 minuter och testa med kniv – kakan ska inte vara genomgräddad. Börja gärna kontrollera redan efter 20 minuter om kakan är klar.

10. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna i formen i 30 minuter.

11. För över den på galler att kallna.

Tips! Servera kakan rumsvarm, aldrig kylskåpskall, med lättvispad grädde till.

Ge kladdkakan ett lyft – redaktionens bästa kladdkakstips

Är du trött på den klassiska kladdkakan och är sugen på att testa något nytt?
Här är redaktionens bästa tips på hur du kan piffa till din kladdkaka.

After Eight sensation

Fridas tips:
”Jag gillar mintchoklad så mitt tips är att blanda ner 8-10 bitar efter eight i min kladdkakssmet.”

Du behöver:
8-10 bitar After Eight

Het kladdkaka med chili och dumle

Julias tips:
”Kladdkaka med chili och dumle. Blanda ner dumlekolor och lite chili sensation i smeten innan den gräddas. Krydda efter smak men tänk på att vara försiktig med chilin”.

Du behöver:
1 paket dumlekolor
Chili sensation krydda från Santa Maria

Rocky Road kladdkaka

Emelies tips:
”Om man vill ha en lite julig touch så kan man ha jordnötter och marshmallows ovanpå kladdkakan. Strö sedan lite riven choklad ovanpå. Det blir lite som Rocky Road”.

Du behöver:
1 dl jordnötter
1 dl hackad marshmallow
50 gr riven mjölkchoklad

Lasses läckra laktritskladdkaka

Elins tips:
”Jag älskar laktrits och vill därför försöka få in laktrits i allt. Ett tips är att krossa Marabou black och blanda i 100 gram i kladdkakssmeten. Resterande av chokladkakan hackar du och lägger ovanpå smeten innan du lägger in den i ugnen”.

Du behöver:
200 gram Marabou black

Julig glutenfri kladdkaka

Marias tips:
”Jag har en son som är glutenintolerant så jag brukar byta ut mjölet mot en glutenfri mjölmix. Mitt godaste tips är att tillsätta en matsked kardemumma”.

Du behöver:
Kardemumma
Glutenfri mjölmix

Kladdkakan – en svensk kaka

Det sägs att kladdkakan är en svensk kaka som uppfanns i Örebro av en kvinna som ska ha försökt att baka brownies men misslyckats eftersom hon glömt bakpulvret. Vips så var kladdkakan född.

Boken Gofika av Jan Hedh & Olof Viktors kafé.

Läs också: Chokladmuffins som smälter i munnen!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar