Recept på grillat lamm: Gaucho lamb

Bjud dina gäster på grillat lamm i sommar – en favorit som garanterat sätter fyr på sällskapet.


Lite lamm på cowboysarvis à la Argentina. Trä stora bitar lammkött, i detta fall entrecote så vi får lite bra fett
i köttet, på spett. Sedan är knepet att kontinuerligt pensla köttet med ”chilivattnet” så att man får in smak i köttet under grillning. Det går också att hoppa över spetten och i stället tillreda hela köttbitar på samma vis. Att servera den örtiga och syrliga chimichurrin till grillat kött gör ingen ledsen.

Gaucho lamb

Utrustning:

Big green egg eller annan keramisk grill, alternativt en stor klotgrill.

Du behöver:

  • 1 kg lammentrectoe
  • 1 msk sött spanskt paprikapulver
  • 0,5 msk chilipulver
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 2 msk salt
  • 2,5 dl varmt vatten
  • 1 sats chimichurri
  • Några skivor gott bröd

Så här gör du:

1 Tänd grillen och låt den få bra glöd.

2 Dela lammentrecoten i två delar och trä på spett.

3 Blanda ihop kryddor med det varma vattnet.

4 Pensla spetten med chilivattnet innan de läggs över glöden.

5 Rotera spetten kontinuerligt och pensla med vätskan var tredje, var fjärde minut till önskad stekgrad, vi föredrar rare–medium, 53–56 grader.

6 Ta spetten av grillen och pensla en sista gång, låt köttet vila 5–10 minuter, invirat i slaktarpapper.

7 Tranchera lammet tunt och blanda med lite chimichurri.

8 Servera med lite gott bröd på sidan och eventuellt en sallad.

Chimichurri

  • 1 knippe bladpersilja, grov- skuret med stjälk (ca 0,5 kg)
  • 8–10 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 rödlök, grovtärnad
  • 1–2 tsk hett spanskt paprikapulver
  • 1 röd spansk peppar, grovtärnad
  • 1 msk färsk oregano 
  • 1,5 dl rödvinsvinäger 
  • 1,5 msk limejuice
  • 3,5 dl olivolja
  • 1–2 tsk grovsalt
  • 0,5–1 tsk nymald svartpeppar

Lägg alla ingredienser i en blender och mixa såsen grovt.

Receptet kommer från Holy Smoke BBQ (Natur & Kultur), ca 213 kr.

 

Hallå där, Johan Fritzell! Du och Johan Åkerberg har skrivit boken Holy Smoke BBQ tillsammans, berätta om den!

– En jätteviktig ledstjärna för oss är transparens: äter du på vår restaurang och tycker att det är gott så kan vi mejla dig receptet. Den här boken samlar precis allt vi gör. Det är
en handbok för den som vill förstå varför det blir som det blir, varför proteinet reagerar som det gör när det utsätts för olika temperaturer till exempel – eller så går du direkt på recepten.

Vad lägger du helst på grillen i sommar?

– Jag är otroligt svag för flankstek, det är väldigt gott.

Vad ska jag tänka på när jag köper en grill?

– Så länge du bara ska grilla går det jättebra med en klotgrill, men vill du ta steget över till att börja röka kött är bullet smokers fantastiskt bra. Vill du satsa ordentligt tycker jag att du ska gå på en keramisk grill som funkar fantastiskt bra både som grill och smoker.

Vad är skillnaden mellan att använda en grill och en smoker?

– När du grillar får du oftast en högre temperatur och en mer en direkt värme, och då pratar vi om minuter innan allt är klart. När du röker är det lägre temperatur och indirekt värme – och det tar allt mellan fyra och fjorton timmar att laga köttet.

Hur gör jag för att få det perfekt grillade köttet?

– Låt köttet vila en stund innan du äter upp det så att det får stabiliseras lite. Använd även en termometer så att du kan ta reda på hur färdigt köttet är inuti.

Vad behöver jag för en lyckad barbecue?

– Om du ska röka kött måste du ha ofantligt gott om tid. Utöver det behöver du gott sällskap och kanske någon god dryck till maten.

 

Om Johan

Namn: Johan Fritzell.
Ålder: 45 år.
Bor: I Höganäs.
Familj: Sambon Anna, och sönerna Wille, 11, Herman, 8, och Ture, 2.
Gör: Driver bbq-restaurangen Holy Smoke BBQ tillsammans med Johan Åkerberg.
Aktuell: Med boken Holy Smoke BBQ.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar