Recept: Rostad pumpagnocchi

Laga en god höstmiddag med familjen i helgen! Här är kocken Johanna Westmans recept på rostad pumpagnocchi. Passar utmärkt för både stora som små.

Rostad pumpagnocchi med smör och salvia 

Du behöver:

  • 500 gram skalad och urkärnad pumpa, till exempel hokkaido eller butternut (väg efter du har skalat den!)
  • 1 tesked salt + 2 matskedar till kokvattnet
  • 2 äggulor
  • cirka 5–7 deciliter mjöl och extra mjöl till utbakningen 1 deciliter riven parmesan
  • 75 gram smör
  • 1 knippa färsk salvia
  • lite extra parmesan 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Dela och kärna ur pumpan. Be gärna någon om hjälp för det kan vara lite knepigt och tungt. Skär bort skalet och dela köttet i bitar. Lägg pumpan i en smord form och strö över lite salt. Sätt in i ugnen i 35–40 minuter tills pumpan är mosig och mjuk. Låt pumpan svalna.

3. Lägg pumpan i en bunke och mosa pumpaköttet med en gaffel. Rör ner äggulor, mjöl och parmesan och blanda med lätt hand ihop det till en deg. Degen ska gå att knåda lite, inte vara för lös, men inte heller lika fast som en bröddeg. Tippa upp degen på ett mjölat bakbord.

4. Dela degen i mindre delar och rulla till cirka 2 centimeter tjocka korvar. Skär i bitar som är ungefär lika stora som en stor vindruva. Rulla bitarna och lägg på en mjölad bricka. Låt torka i ungefär en halvtimme.

5. Koka upp mycket vatten i en stor kastrull (cirka 4 liter). Salta med 2 matskedar salt och koka sedan några stycken gnocchi i taget tills de flyter upp till ytan. Använd en hålslev och lägg upp de färdiga gnocchin i en stor skål.

6. Smält smöret i en annan kastrull, när det börjar bubbla, lägg i salvian och låt den fräsa med
i någon minut. Smöret ska bli lite brunt innan du häller det över dina gnocchi. Strö över parmesan. 

Vill du läsa Johannas hösttips? Klicka här 

Grön i köket (Rabén & Sjögren) 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar