Läs också: Därför ska du aldrig hälla ut pastavattnet
1. Lök
Lök ska förvaras torrt och svalt – därför är inte kylskåp ett ultimat alternativ. Färsk lök däremot behöver fukt så den mår bra i kylskåp.
2. Tomat
Mognadsprocessen stoppas och tomaterna tappar i smak när de förvaras i kylskåp. Förvara dem i rumstemperatur – gärna tillsammans med bananer då de stimulerar varandras mognad.
3. Banan
Banan i likhet med ananas och aubergine får lätt köldskador i kylskåpet. Bananer blir dessutom svarta av kylan.
4. Bröd
Bröd blir torrt och smuligt när det förvaras i kylskåp. Förvara det du kommer äta inom fyra dagar i rumstemperatur och frys in resten.
5. Parfym
Parfym ska förvaras i en jämn temperatur under 30 °C. Med andra ord behöver den inte stå i kylskåp, men bör heller inte stå i badrummet. Parfym får inte utsättas för starkt ljus – så behåll den i kartongen för längsta möjliga hållbarhet.
6. Oljor och kokosfett
Oljor och kokosfett ska förvaras svalt och mörkt för att inte härskna, men kylskåpet är på tok för kallt. Kokosfettet blir hårt och oljorna skiktar sig. Cirka 15 °C är perfekt temperatur, men rumstemperatur går också bra.
7. Sylt, ketchup, salsa, fond, pesto med mera
Smaksättare och såser av det här slaget kan oftast stå i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Öppnade burkar och flaskor kan däremot behöva stå i kylskåp – det ska stå på förpackningen.
8. Färska kryddor
Färska kryddor är ömtåliga och ska behandlas med omsorg. Kryddor i kruka ska förvaras i rumstemperatur och behöver bara vattnas. Kryddor i knippe kan förvaras i påse i kylskåp.
9. Gurka
Gurka får köldskador i kylen men ska gärna förvaras svalt – cirka 12-15 °C. Fruktskålen är ett bättre alternativ än kylskåpet eftersom kylan tar bort en del av smaken.
10. Nagellack
Nagellack kan bli segt av att stå i kylskåp. Om det förvaras mörkt i rumstemperatur håller det längst.
Källa: Livsmedelsverket