5 saker du inte ska värma i mikrovågsugnen

Alla livsmedel tål inte att värmas i mikrovågsugn. Här listar vi vilka!

1. Broccoli

Den gröna grönsaken är full av näringsämnen som är bra för vår kropp, men när broccoli utsätts för hög värme förlorar den många av sina näringsämnen. Därför bör den istället serveras ångkokt eller rå.

2. Bröstmjölk och modersmjölksersättning

Även om det under många år har varit ganska vanligt att värma bröstmjölk och modersmjölksersättning i mikrovågsugnen, rekommenderas det idag att du håller det borta från mikrovågsugnen. Risken är att uppvärmningen blir ojämn och mjölken väldigt varm, och att ditt barn bränner sig på den.

3. Olja

Det är inte för att det är farligt att värma olja i mikrovågsugnen som du bör undvika det. Det beror istället på att olja innehåller en mycket begränsad mängd vatten, vilket gör att den inte kan värmas upp snabbt i mikron. Använd därför din spis i stället om du behöver värma upp olja.

4. Frukt

Frukt är kanske inte det första du tänker på att värma i mikrovågsugnen. Men om du överväger det – gör det inte. Den höga temperaturen hindrar fukt från att avdunsta från frukten. Det kan göra att frukten bränns och exploderar i din mikrovågsugn – och att du behöver rengöra den!

Läs också: Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch

5. Vatten i mugg

När vatten värms upp i en keramisk mugg kan det överhettas och nå sin kokpunkt efter uppvärmningen. Det gör att vattnet kan börja bubbla när du tar ut det ur mikrovågsugnen eller när du ska dricka det och att du bränner dig. Ta dig därför tid att värma vattnet i en vattenkokare eller kastrull istället.

Källa: tiphero.com


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar