5 saker du inte ska värma i mikrovågsugnen

Alla livsmedel tål inte att värmas i mikrovågsugn. Här listar vi vilka!

1. Broccoli

Den gröna grönsaken är full av näringsämnen som är bra för vår kropp, men när broccoli utsätts för hög värme förlorar den många av sina näringsämnen. Därför bör den istället serveras ångkokt eller rå.

2. Bröstmjölk och modersmjölksersättning

Även om det under många år har varit ganska vanligt att värma bröstmjölk och modersmjölksersättning i mikrovågsugnen, rekommenderas det idag att du håller det borta från mikrovågsugnen. Risken är att uppvärmningen blir ojämn och mjölken väldigt varm, och att ditt barn bränner sig på den.

3. Olja

Det är inte för att det är farligt att värma olja i mikrovågsugnen som du bör undvika det. Det beror istället på att olja innehåller en mycket begränsad mängd vatten, vilket gör att den inte kan värmas upp snabbt i mikron. Använd därför din spis i stället om du behöver värma upp olja.

4. Frukt

Frukt är kanske inte det första du tänker på att värma i mikrovågsugnen. Men om du överväger det – gör det inte. Den höga temperaturen hindrar fukt från att avdunsta från frukten. Det kan göra att frukten bränns och exploderar i din mikrovågsugn – och att du behöver rengöra den!

Läs också: Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch

5. Vatten i mugg

När vatten värms upp i en keramisk mugg kan det överhettas och nå sin kokpunkt efter uppvärmningen. Det gör att vattnet kan börja bubbla när du tar ut det ur mikrovågsugnen eller när du ska dricka det och att du bränner dig. Ta dig därför tid att värma vattnet i en vattenkokare eller kastrull istället.

Källa: tiphero.com

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar