Luftiga äppelsnurror med vit choklad

Fikadags? Här är ett fantastiskt recept på bullar med en twist! 

Recept på äppelsnurror

Du behöver:

Deg:

  • 1 dl mjölk, rumsvarm
  • 1 dl äppelmust (eller juice av god kvalitet), rumsvarm
  • 1/2 pkt (25 g) jäst för söta degar
  • 3 st (ca 50 g) äggulor
  • 7 3/4 dl, (465 g) vetemjöl
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl, (45 g) strösocker
  • 100 g smör, rumsvarmt

Fyllning:

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 175 g vit choklad, finhackad
  • 175 g syrligt äpple, grovrivet typ Ingrid Marie
  • 1-2 msk, (ca 10 g) kanel

Pensling & topping:

  • 1äggula
  • 1ägg
  • 1liten nypa salt
  • 2 msk mjölk
  • 50 g ca smör, smält
  • 1 dl ca strösocker

Gör så här:

1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.

2. Smula jästen i en hushållsassistent eller bunke. Häll över mjölk och äppelmust och rör så att jästen börjar lösas upp.

3. Tillsätt alla övriga ingredienser utom smöret. Starta assistenten och börja bearbeta ihop till en deg. Tillsätt smöret i mindre bitar/ klickar och fortsätt bearbeta degen på låg hastighet tills den är riktigt smidig (ca 10–15 minuter). Degen är färdig när fettet börjar krypa fram. Kolla genom ett glutentest: Ta upp en liten bit deg med mjölade händer och platta till. Om du kan dra ut degen så att den blir tunn som en nylonstrumpa utan att spricka, är den klar.

4. Låt jäsa under plast eller fuktad bakduk till minst dubbel storlek (ca 60 minuter).

5. Under tiden blandar du till ingredienserna för fyllningen.

6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel ca 60 x 30 cm. Bred på fyllningen.

7. Vik rektangeln på längden (till ca 60 x 15 cm). Skär i 16 strimlor knappt 2 cm breda. ”Byxa” varje bit, dvs. dela den i två strimlor men låt dem sitta ihop i toppen, som ett par byxor. Tvinna ”byxbenen” försiktigt runt varandra (utan att trycka ut luften) och snurra ihop till en bulle. Se till att ändarna är under bullen och lägg glest på bakpappersklädda påtar.

8. Låt jäsa under plast/bakduk till minst dubbel storlek (ca 60 minuter). Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

9. Vispa ihop äggpenslingen och pensla bullarna försiktigt. *Föredrar du pärlsocker som dekoration (istället för smör och strösocker) strör du över det nu. Grädda mitt i ugnen ca 8–10 minuter eller tills bullarna har en fin gyllenbrun färg. Testa att de är färdiggräddade med en sticka eller vänd och titta på undersidan av bullen.

10. Pensla de nygräddade bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Låt svalna på galler under bakduk.

Bara bullar – en bakläxa, Isaberg förlag.

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar