Schwarzwaldtårta
6–8 bitar
Du behöver:
Nötmarängbotten
- 90 g hasselnötter (1 1/4 dl)
- 90 g valnötter (1 1/4 dl)
- 1/2 tsk bakpulver
- 140 g äggvitor (ca 4 st)
- 120 g florsocker (2 dl)
- 50 g mörk choklad
Chokladbark
- 150 g mörk choklad
Garnering
- 300 g vispgrädde (3 dl)
- färska körsbär
Läs också: Så gör du en drömtårta på 10 minuter!
Gör så här:
Nötmarängbotten:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn). Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ca 10 minuter tills de har fått fin färg, vänd runt någon gång emellan. Låt nötterna svalna. Sänk temperaturen till 140 grader varmluft (160 grader vanlig ugn). Mixa nötterna till ett mjöl. Blanda dem med bakpulvret och ställ åt sidan.
Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt lite florsocker i taget och vispa sedan i 3–4 minuter till en glansig maräng. Vänd försiktigt ner nötmjölet tills du har en enhetlig smet, men försök behålla så mycket luft som möjligt. Fördela smeten i tre smorda och klädda formar, 16 cm i diameter. Du kan också spritsa eller breda ut smeten i 16 cm stora rundlar på bakplåtspapper.
Grädda bottnarna i 25–30 minuter tills de känns genombakade. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna helt. Hacka och smält chokladen och pensla den på ena sidan av alla bottnar. Låt stelna.
Chokladbark:
Smält chokladen väldigt försiktigt till 40–45 grader. Bred ut den tunt på ett bakplåtspapper och rulla ihop det hårt. Lägg in rullen i kylskåpet i 15 minuter och rulla sedan försiktigt ut papperet igen. Chokladen kommer då att brytas av i långa bark.
Montering och garnering: Vispa grädden lätt och luftigt. Lägg ihop bottnarna med grädde emellan och stryk även ett lager grädde runt om. Spritsa resten av grädden på toppen av tårtan på valfritt sätt och fäst chokladbarken runt om tårtan. Garnera gärna med färska körsbär.