Morotskaka i mugg
2 stora muggar eller 6 små espressokoppar
Det behöver du:
- 30 g smör
- 1 medelstor morot
- 3 msk strösocker
- 3 msk vetemjöl
- 3/4 tsk bakpulver
- 2 tsk malen kanel
- 1/2 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kardemumma
- en nypa salt
- 1 ägg
- lite rapsolja att smörja med
Frosting:
- 1 msk rumsvarmt smör
- 2 msk naturell färskost
- 3/4 dl florsocker
- 1/2 tsk vaniljsocker
- några droppar färsk-pressad citronsaft
Så här gör du:
- Smält smöret på låg effekt i mikron. Riv moroten fint. Blanda socker, mjöl, bakpulver, kryddor och salt i en bunke. Tillsätt smör, morot och ägg och rör ihop till en jämn smet.
- Häll några droppar rapsolja i botten på två muggar som rymmer 2 deciliter, eller i sex små espresso-koppar. Fördela smeten jämnt i muggarna.
- Kör kakorna på full effekt i mikron i cirka 1 1/2 minut. Kolla hur kakorna beter sig när du stänger av mikron, sjunker de ihop är de inte klara. Kör då i 30-sekunders-intervaller tills de är färdiggräddade. De får gärna vara lite kladdiga i mitten. Låt kakorna svalna en aning och plocka sedan ut dem ur kopparna (lossa eventuellt kanten med en tunn kniv). Eller ät kakorna direkt ur muggen.
- Rör ihop alla ingredienser till frostingen till en jämn blandning och bred ut den på kakorna. Ät och njut!
Receptet är hämtat ur boken Baka på 30 minuter av Nina Hermansen (Bonnier Fakta).