Brysselkål med baconsylt – prova Nazuks smaskiga tilltugg

Ett roligt tilltugg på buffébordet eller till drinken, signerat mästerkocken Nazuk Turdieva.

Nazuk Turdieva, vinnare av Sveriges Mästerkock 2023, älskar att bjuda på buffé och dessa små godingar är en av hennes favoriter bland all plockmat.

– Brysselkålen har lite beska, och med det söta och feta blir det en härlig blandning. I en liten bit får man ganska mycket upplevelse, det tycker jag är kul, säger hon till Vi i Villa.

Du behöver:

Ca 40 bitar, 40 minuter

Brysselkål:

  • ca 200 g brysselkål 
  • 2 msk matolja
  • salt

Baconsylt:

  • 120 g bacon
  • 1 gul lök 
  • 4 torkade aprikoser 
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk sherryvinäger 
  • 1/2 dl vatten
  • 1 lagerblad

Gör så här:

Baconsylt:

1. Finstrimla baconet. Finhacka lök och aprikoser.

2. Stek baconet gyllenbrunt i en torr stekpanna på medelvärme. Tillsätt lök och fräs i cirka 10 minuter tills den är mjuk och har färg.

3. Tillsätt resterande ingredienser och fräs i ytterligare cirka 15 minuter. Rör om då och då.

4. Lägg över sylten i en skål och låt svalna.

Brysselkål:

1. Koka upp vatten i en kastrull med lite salt. Ansa och halvera brysselkålen och koka den i cirka två minuter. Häll av brysselkålen i ett durkslag och spola med kallt vatten tills den har svalnat.

2. Hetta upp olja i en stekpanna och stek brysselkålen på medelvärme med snittsidan nedåt tills halvorna är gyllenbruna. Lägg upp kålen på ett fat och salta lätt.

3. Lägg cirka 1 tsk baconsylt på varje brysselkålshalva.

Receptet är hämtat ur Nazuk Turdievas kokbok ”Nazuks goda” (Bonnier fakta, 2023).

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar