Cajunkryddade kycklingklubbor med rostad majs

Prisvärt och lättlagat! Adam Thulin, vinnare av Sveriges Mästerkock 2022, bjuder på kycklingklubbor och majs i ugnen med smarrig kryddning.
kycklingklubbor

Kycklingklubbor med hemgjord cajunkrydda och rostad majs med smör är en suverän kombination enligt Adam Thulin och kan tillagas på samma plåt i ugnen. Var noga med att majsen blir riktigt rostad – då är den som godast, tipsar han.

Cajunkryddade kycklingklubbor med rostad majs

Du behöver:

(4 portioner, 60 min)

Ugn: 225°

Kycklingklubbor

 • 3 msk neutral olja
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 tsk lökpulver
 • 1 tsk cayennepeppar
 • 1 tsk torkad timjan
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 3 krm salt
 • 4 kycklingklubbor

Majs

 • 4 burkar majs (à 140 g)
 • 1 msk neutral olja
 • 2 krm salt
 • ½ citron
 • 1 hel vitlök
 • 80 g smör

Gör så här:

1. Blanda olja, alla kryddor och salt till kycklingen i en stor bunke.

2. Lägg kycklingklubborna i bunken och rör om med händerna så kryddblandningen fördelar sig jämnt. Låt kycklingen marinera medan majsen förbereds.

3. Häll av majsspadet och lägg majskornen i en stor ugnsform.

4. Tillsätt olja och salt. Rör om noga så att allt blandas.

5. Lägg i citronhalvan med snittytan uppåt.

6. Dela vitlöken på mitten och lägg i halvorna med snittytan uppåt.

7. Rosta majsen i mitten av ugnen tills den är ordentligt gyllene, cirka 25 minuter.

8. Ta ut majsen ur ugnen. Tillsätt smöret i grova bitar och rör om noga.

9. Lägg kycklingklubborna i formen ovanpå majsen och vitlöken.

10. Rosta i mitten av ugnen i cirka 25 minuter eller tills klubborna har en fin yta. Pröva att skära in till benet på en av klubborna för att kontrollera att de är helt klara. Om inte – sänk temperaturen till 200 grader och rosta ytterligare 5–10 minuter.

Receptet är hämtat ur Adam Thulins kokbok ”Ett bord, flera smaker” (Bonnier fakta, 2022).

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar