Hej Camilla! Berätta om din nya bok ”En sötare sommar”!
– Det är en följetong till ”En sötare vinter” som jag släppte för två år sedan, men denna bok är fullproppad med sommarsmaker. Jag har verkligen plockat russinen under kakan och valt recept som jag tycker är urgoda. På sommaren finns det så mycket råvaror att plocka gratis i naturen, och smakmässigt är det så lyxigt att resten av bakverket kan hållas ganska enkelt. Som i mina andra böcker tipsar jag även här om hur du kan göra recepten veganska eller glutenfria, så att du kan baka till fler.
Vilket är ditt bästa sommarfika?
– Jag älskar verkligen gräddtårta med bär. Det är så gott och enkelt att förbereda!
Har du några tips för sommarbakning?
– Bakning med grädde kan vara svårt när det är varmt. Så mitt bästa tips är att stoppa grädden i frysen 10 minuter innan du ska vispa den. Vispa sen på jättelåg hastighet så kommer den hålla sig jättefin.
– Byt också ut strösocker mot syltsocker i pajer. Speciellt med bär som det är lite mer vätska i, som jordgubbar. Jag tycker det är så tråkigt när det är vatten i botten på pajformen, jag gillar när det är fylligt och smulet behåller sitt krisp. Och det som är bra med syltsocker är att det fångar upp vätskan.

Baka Camilla Hamids hallonkladdkaka! Här bjuder hon på receptet ur sin nya kokbok ”En sötare sommar”.
Hur dekorerar man sommartårtan bäst?
– Jag tycker det är så tacksamt på sommaren. Jag funderar inte särskilt mycket. Bären är så vackra i sig själva, så ”more is more” är den taktik jag kör, och gärna mycket ätbara blommor, allt från penséer till oxalis och fläder. Kan man inte hitta ätbara blommor i naturen, kan man be sin matbutik att ta in det. Jag har frågat om det många gånger och så har de tagit in det veckan därpå.
Hur håller man färska bär fräscha längre?
– Våga tvätta bären, i ett vattenbad med ättika (9 delar vatten, 1 del ättika). De tar inte smak av ättikan, men det dödar bakterierna. Låt dem sedan torka på hushållspapper innan du lägger dem i en lufttät burk. Då håller de jättelänge.
Vad bakar du till en picknick?
– Jag tycker det är kul att montera efterrätter i glasburkar med lufttätt lock. Till exempel en tiramisu, eller en tårta eller cheesecake som jag bakar i den. Och sen att alla äter från samma låda. Det är mysigt och blir fint eftersom det är glas och man kan se igenom.

Läs också: Camilla Hamid: ”Så bakar jag mina sega cookies och godaste prinsesstårtan”