Camilla Hamids sommarfika: Hallonkladdkaka med vit choklad

Hallonkladdkakan har både sötma och syra, och krispiga bitar av mandel på toppen. Foto: Ulrika Pousette

Här bjuder bakdrottningen Camilla Hamid på en ljus kladdkaka med smak av citron och hallon. Perfekt till sommarens kalas!

Hallonkladdkaka med vit choklad

Du behöver:

(6—8 bitar)

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker (180 g)
  • 200 g vit choklad
  • 200 g smör
  • ½ dl färskpressad citronsaft (50 g)
  • finrivet citronskal från 2 citroner (bara det yttersta gula)
  • 2 tsk vaniljsocker (6 g)
  • 1 krm salt
  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 150 g frysta eller färska hallon
  • mandelspån att garnera med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  2. Blanda ägg och socker i en bunke. Vispa lite lätt för hand tills det precis bara har gått ihop.
  3. Hacka den vita chokladen grovt. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen, häll ner chokladen och rör tills den har smält.
  4. Tillsätt citronsaft, citronskal, vaniljsocker, salt och smörblandningen och rör om tills det precis bara går ihop till en smet. Sikta ner mjölet och vänd ihop till en jämn smet med en slickepott.
  5. Häll smeten i formen. Toppa med hallon och mandelspån.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Kakan ska fortfarande vara ganska ljus och lite ”vobblig” i mitten.
  7. Låt svalna helt. Minst 4 timmar, men ännu hellre över natten i kyl.

Läs mer: Camilla Hamid: ”Så lyckas du med gräddtårta i sommarvärme”

Camilla Hamids sommarfika: Hallonkladdkaka med vit choklad
Foto: Ulrika Pousette

Tips!

– Har du blåbär, vinbär eller kanske krusbär i frysen? Byt ut hallonen mot andra bär. Det är roligt att experimentera och det blir garanterat minst lika gott, säger Camilla.

Recept ur ”En sötare sommar” av Camilla Hamid (Polaris Fakta, 2025).
Recept ur ”En sötare sommar” av Camilla Hamid (Polaris Fakta, 2025). Foto: Polaris Fakta

Sugen på fler godsaker av Camilla Hamid? Läs också: Lättlagad blåbärsglass – utan glassmaskin

Sandra Holmes