5 saker du inte visste om cashewnötter!

Många älskar cashewnötter, men få vet detta om den delikata nöten. Dessutom – två goda, enkla cashewrecept! 

cashewnötter

1. Cashewnötter växer på trädet cashew som kan bli hela 14 meter högt. Det största cashewträdet i världen finns i Brasilien. Det kallas för Cajueiro de Pirangi och växer så brett att det täcker en yta på omkring 8 000 kvm. Detta gigantiska träd producerar cirka 60 000 frukter om året! Cashewträd i kommersiella odlingar är däremot mindre, upp till sex meter höga.

2. Cashewträdet växer i tropiskt klimat. Det kommer ursprungligen från norra Sydamerika och Centralamerika. Namnet cashew kommer från det portugisiska ordet för frukten, casju. Portugiserna började exportera cashewnötter från Brasilien redan på 1550-talet. De största producenterna av cashewnötter idag är länderna Vietnam, Indien och Elfenbenskusten.

3. Cashewäpplet som växer på trädet har en njurformad stenfrukt som sitter undertill, och i den finns ett enda frö, cashewnöten. När frukten är röd eller gul är cashewnöten mogen att skördas. Cashewäpplet som smakar sött kan ätas färskt eller tillagat, men används också ofta i drycker. Cashewfruktjuice är till exempel populärt i bland annat Brasilien.

cashewnötter

4. Cashewnötter är förhållandevis dyra i jämförelse med andra nötter. Det beror på att de kräver mycket bearbetning innan de kan ätas. Först behöver de rostas för att kunna skalas och sedan måste skinnet som sitter runt nöten skalas för hand.

5. De naturella cashewnötterna som finns att köpa i butikerna är inte råa, de har kokats men inte rostats.

Källa: Wikipedia

Läs också: Hela listan – här är maten du kan och inte kan frysa in

Recept – Chicken cashew

Chicken Cashew med cashewnötter

Chicken cashew är en populär rätt i thaikosken, men också enkel att laga själv!

Du behöver (4 portioner):

  • 1,5 dl cashewnötter

  • 500 g kycklinglårfilé utan skinn

  • 1-2 msk röd currypasta

  • 4 msk neutral rapsolja

  • 2 gul lök, strimlade

  • 2 klyfta vitlök, skivade

  • 1 msk färsk ingefära, finhackad

  • 1 röd paprika, strimlad

  • 1 gul paprika, strimlad

  • 1 dl ostronsås

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 65 g mangoldblad (eller färska spenatblad)

Tillbehör

  • 4 port ris

  • 2 citrongräs

Gör så här:

  1. Koka riset tillsammans med bankat citrongräs enligt anvisning på förpackningen.
  2. Hetta upp en stekpanna eller wok och rosta nötterna snabbt i pannan. Häll av på ett fat och lägg åt sidan.
  3. Skär kycklingen i bitar och stek tillsammans med currypasta i olja.
  4. När kycklingen är genomstekt, hetta upp pannan rejält.
  5. Tillsätt lök, ingefära och paprika. Stek ca 3 minuter så de blir lite mjuka men fortfarande “tuggiga”.
  6. Tillsätt ostronsås och vinäger. Vänd i mangold och cashewnötter. Servera med riset.

Receptet är hämtat från Köket.se

Kryddiga cashewnötter

Du behöver:

  • 200 g cashewnötter, salta

  • 2 msk honung

  • 1 msk lime, pressad

  • 4 tsk chilipeppar (eller mer om du gillar hetta!)

Gör så här:

  1. Rosta nötterna i torr, het stekpanna.

  2. Tillsätt honung, limesaft och chilipeppar. Låt puttra ca 1 minut.

  3. Ta upp och låt nötterna kallna.

  4. Servera nötterna tillsammans med en iskall drink.

Receptet är hämtat från Alltommat.se

Läs också: 11 livsmedel som nästan aldrig blir för gamla


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar