Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina Königs goda vaniljglass och serverar till frukten.


2016 års vinnare av ”Sveriges mästerkock”, Catarina König, delar med sig av sitt härliga recept på wokad frukt – perfekt till sommarens alla bjudningar! Missa heller inte vår intervju som du hittar här.

 

Du behöver (4–6 port):

Wokad frukt:

  • 1 äpple
  • 2 apelsiner
  • 2 kiwi
  • 16–20 röda vindruvor
  • 2 nektariner
  • 3 bananer
  • 3 passionsfrukter
  • 1 mango
  • 2 dl exotisk nektar, koncentrat

Lyxig vaniljglass:

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 1 krm vaniljpulver, alt. 1 öppnad vaniljstång
  • 2 msk glykos
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker

Till servering:

  • 2–3 dl vispgrädde, vispad
  • 4–6 citronmelissblad 

Gör så här:

1. Mät upp grädde, mjölk, vanilj och glykos i en kastrull. Om du använder vaniljstång så halvera den, skrapa ur fröna och lägg även stången i kastrullen. Låt koka upp. Dra av från värmen och låt svalna en aning.

2. Vispa äggulor och socker vitt och poröst i en bunke. Ta bort vaniljstången från gräddmjölken och rör ner äggvispet. 

3. Ställ tillbaka kastrullen på ­plattan på medelvärme och låt det sjuda under konstant ­vispning tills det tjocknar lite, ungefär samma konsistens som en rinnig vaniljsås. (Det tar cirka 5 minuter.) Det får inte koka, då koagulerar ägget och det blir ­äggröra. När det har tjocknat, häll över i en skål. Ställ in i kylen och låt stå i minst 2 timmar.

4. Häll sedan ner glassmeten i glassmaskinen. Låt den gå tills glassen har tjocknat, det tar 45–50 minuter. Lägg sedan över den färdiga glassen i en plast-burk med lock och ställ in i frysen.

5. Skala och hacka ner frukterna i lika stora delar, cirka 2 x 2 centimeter. Woka frukterna i en wokpanna tillsammans med juicekoncentratet. Woka tills frukterna precis bara har blivit varma.

6. Lägg upp den ljumna fruktsalladen i cocktailglas eller i vinglas. Lägg på en stor kula vaniljglass och toppa med lättvispad grädde och något blad citronmeliss.

TIPS! Det går alldeles utmärkt att byta ut mjölken och grädden till laktosfria alternativ. Vaniljglassen håller sig fin i konsistensen på grund av glykosen, så det går bra att ha den i frysen i flera dagar.

Wokad efterrätt – en perfekt efterrätt nu i vår!  

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar